Najnovije
Blog

Pobeda u 54. derbiju – 17. mart 1974.

Na redu je još jedna utakmica koju ćemo da otrgnemo od zaborava. Ovaj „večiti derbi“, 54. po redu, odigran je 17. marta 1974. godine, u 21. kolu Prve savezne lige za sezonu 1973/74. Pre ove utakmice, ni Partizan ni Crvena zvezda nisu više imali šanse za osvajanje šampionske titule. Partizan je bio na devetom, a komšije na petom mestu tabele, a vodeći je bio Hajduk, sa svojom čuvenom generacijom. U najboljem slučaju, derbi je, osim međusobnog prestiža, bio bitan jedino da se pokuša izboriti prolazak na mesto koje vodi u Kup UEFA. I pored toga, na tribinama Stadiona JNA sakupilo se oko 55.000 gledalaca!

Ova slika, snimljena neposredno pred početak utakmice, jasno pokazuje koji sastav  Partizana je istrčao na teren. Gore su Bjeković, Milić, Antić, Golac, Budišić i Bošković, tu je i rezervni golman Istatov, a u donjem redu su Živaljević, Bora Đorđević, Pejović, Vukotić i Cvetković.

Atmosfera je, kao i inače kada igraju beogradski „večiti rivali“, bila fenomenalna. Stadion pun, uz prodatih 51.535 ulaznica! Ove slike iz privatne arhive govore same za sebe…

  Tenzija sa tribina prenela se i na teren. Prva je povela Crvena zvezda, golom Karasija u 21. minutu. Na sledećoj slici vidimo gol „crveno-belih“, šut Karasija ne uspeva da izblokira Ivan Golac, a u pozadini je Miroslav Bošković:
 
A samo nekoliko minuta kasnije, došlo je do gužve na terenu kada je posle jednog od duela Moce Vukotića i Vladimira Petrovića, igrač Zvezde Jovanović srušio na zemlju Vukotića. Sudija Ljujić iz Beograda dodeljuje crveni karton za igrača gostiju Jovanovića. Bio je to uvod u nervozu kojom je ovaj meč obilovao do samog kraja, pa su scene, kao na sledećim slikama preuzetim iz sportskog nedeljnika „Tempo“, bile uobičajene tog dana…
   

 U završnici prvog poluvremena, Partizan dolazi do izjednačenja. Posle prodora Vukotića, loptu na ivici šesnaesterca prihvata Nenad Cvetković i njegov šut po zemlji završava u mreži Ognjena Olje Petrovića, dovoljno za 1-1!

Gol proslavljaju Vukotić, Bora Đorđević i Cvetković, dok igrači Zvezde, Bogićević i Pavlović utvrđuju krivicu i nemo se gledaju:
 Skoro do finiša utakmice, pršti na sve strane, utakmica obiluje duelima, Bora Đorđević je jedan od igrača sa najvećim posedom lopte kao organizator Partizanove igre. Vidimo ga u duelima sa Kerijem i Aćimovićem…

Golman Partizana Zlatko Milić i Vlada Pejović otklanjaju opasnost ispred gola „crno-belih“:
A onda, u 74. minutu gol odluke! Đorđević prebacuje loptu do Miodraga Živaljevića, a Živaljević sa leve strane šesnaesterca upuće udarac koji završava u levom uglu golmana Crvene zvezde, i to je konačnih 2-1 za Partizan!
Beogradska „Politika“ je ovako propratila 54. derbi, koji je Partizanu doneo napredak na tabeli:

 Na kraju sezone 1973/74, i Partizan i C.zvezda su obezbedili plasman u Kup UEFA. Partizan je završio kao 4. na tabeli. Video snimak golova sa ove utakmice možete pogledati u sledećem prilogu:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *