Najnovije
Blog

Preko derbija do trofeja Kupa Jugoslavije

Tim Partizana sa slike izašao je na megdan Crvenoj zvezdi, u četvrtfinalu Kupa Maršala Tita, 10. aprila 1957. godine. Tog dana, Partizan je savladao svog „večitog rivala“ sa 4-2, iako je u poslednjih dvadeset minuta ušao sa rezultatom 1-2.

– kliknite na sliku radi veće rezolucije-

  Bobek, Stojanović, Milorad Milutinović, Zebec, Miloš Milutinović, Valok, Herceg, Belin, Kaloperović, Pajević i Mesaroš.
  Na putu do polufinala, Partizan je savladao Obilić sa 6-0 i zagrebački Dinamo sa 3-1, pa je ovo polufinale ustvari bilo „finale pre finala“. Ekipe su sa klupa vodili Florijan Matekalo (Partizan) i Milovan Ćirić (C. zvezda). Pred oko 45.000 gledalaca, meč je sudio Epert iz Zagreba.
   Povela je Crvena zvezda golom Cokića u 17. minutu, da bi u 32. minutu najbolji strelac u istoriji derbija, Marko Valok, doneo Partizanu izjednačenje, i s tim rezultatom se otišlo na odmor. U nastavku, Cokić u 61. minutu opet dovodi „crveno-bele“ u prednost od 2-1, ali u poslednjih dvadeset minuta dolazi do preokreta, i to kakvog! Za tih dvadeset minuta Partizan (tačnije, petnaest) postiže tri gola – Miloš Milutinović u 70. minutu opet donosi izjednačenje, samo četiri minuta kasnije Mihalj Mesaroš dovodi Partizan u prednost od 3-2 da bi u 85. minutu Miloš Milutinović ponovo bio strelac. Tri gola za ukupan rezultat od 4-2 i proboj Partizana u polufinale nacionalnog kupa!
U polufinalu, Partizan je deklasirao Šibenik sa 7-0, da bi u finalu odigrao jednu od najspektakularnijih utakmica u istoriji i pobedom nad beogradskim Radničkim od 5-3 (uprkos prednosti Radničkog na poluvremenu od 3-0!) osvojio svoj četvrti Kup Jugoslavije, odnosno Kup Maršala Tita. Ali, o toj utakmici nekom drugom prilikom…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *