Najnovije
Blog

Partizan – Queens Park Rangers 4-0, 07.11.1984.

Bilo je u istoriji FK Partizan značajnijih utakmica od ove, odigrane u 2. kolu UEFA Kupa u sezoni 1984/85. Ipak, ovaj dvomeč je, zbog svoje dramatike, ušao u istoriju oba tima, kao i istoriju ovog takmičenja kao duel za sva vremena.

 

Te sezone – 1984/85, Partizan je startovao u Kupu UEFA gostovanjem na Malti protiv nejakog Rabat Ajax-a. Partizan je rutinski savladao Maltežane sa 2-0, a isti takav rezultat ponovio je i u  revanšu, u Humskoj ulici. Ne preterano ubedljiv, ali sasvim siguran prolaz u narednu rundu. A tamo je „crno-bele“ čekao londonski Queens Park Rangers, ili QPR. Tim koji svakako nije spadao u vrh engleskog fudbala ni po čemu – niti po trofejima, niti po popularnosti. Ipak, sezonu pre toga, u kojoj je i izborio učešće u Evropi, završio je na 5. mestu, što je bilo vredno poštovanja. Ostvariti takav uspeh u kolevci fudbala, sa samo 7 bodova manje od tadašnjeg šampiona Liverpool-a, nije slučajno. Iza QPR-a su ostali Arsenal, Everton, Tottenham, Aston Villa, West Ham i još mnogi drugi renomirani klubovi.

Partizan je, pod komandom tadašnjeg trenera Nenada Bjekovića, na utakmicu u London, tog 24. oktobra 1984. otišao samouvereno, spreman da se nadigrava. Pokazao je to tokom prvog poluvremena, kada je posle prednosti „policajaca“ okrenuo rezultat na 2-1. Klinčarski je izjednačio, a zatim je Dragan Mance postigao gol o kojem se i danas priča:

 
Nažalost, do kraja poluvremena QPR je uspeo da preokrene rezultat na 3-2. Pravi brodolom je usledio u nastavku, činilo se kao da odbrana Partizana ne postoji, pa su Englezi postigli još tri gola! Na kraju,

QPR – Partizan 6-2!

Rezultat koji je praktično već eliminisao beogradske „crno-bele“. Još se pamti očaj legendarnog komentatora Vladanka Stojakovića, koji je posle jednog od golova engleskog tima, rezigniran što strelca niko nije primetio i čuvao, rekao: „Pa zar ja odavde sa tribina treba da ga vidim?!“

Evo svih golova uz komentar sa engleske televizije:

Ipak, Partizanova navijačka armija nije pala u depresiju. Neki čudan talas optimizma obuzeo je zaljubljenike u crno-belu boju, pa je četrnaest dana kasnije svih 50.000 gledalaca došlo da prisustvuje ovoj utakmici. Nisu  bili ni svesni da će prisustvovati danu za istoriju.

Počelo je kako se samo poželeti može! Već u 3. minutu Dragan Mance je načeo goste iz Londona. Igrači QPR-a nisu ni stigli da se priviknu na pakao Humske ulice, a već su gubili 1-0! Dragan Mance je u padu, glavom, sproveo u mrežu centaršut Klinčarskog sa leve strane. Na tribinama urnebes!

 
 
Mance je to proslavio na sebi svojstven način…
 
A onda je nastupilo zatišje u golovima. Ali samo do finiša prvog poluvremena. Igrao se 40. minut, Zvonko Živković (o njegovoj ulozi u ovom meču nešto kasnije) je oboren i to je klasičan penal. Da košmar po Engleze bude veći, Mance prilazi golmanu Hakeru (Peter Hucker), i pravi potez svojstven samo mangupima odraslim na asfaltu Zemuna i Beograda – uzima mu loptu iz ruku a zatim ljubi u obraz golmana gostiju i ostavlja ga šokiranim pred izvođenje penala.
Odgovornost preuzima igrač iz Partizanove odbrane – Dragi Kaličanin, koji je bio „čovek za penale“ i ne greši. Sluđivanje golmana gostiju je uspelo, Kaličanin je precizan i to je 2-0, taman koliko je trebalo. Jurilo se 4-0, pa je računica bila da se daju dva gola u prvom i dva u drugom poluvremenu. Evo i snimka tog penala, kao i fotografije…
 
 
Na tribinama euforija, niko više i ne sumnja da će Partizan stići i prestići prednost londonskog tima. Samo je pitanje kada. Drugo poluvreme je ubrzo počelo da daje odgovor na to pitanje. Protekao je tek minut u drugom delu igre, kada loptu uzima Miodrag Ješić, na sredini terena grabi ka golu QPR-a, i kao da u momentu oseća da rivali više ne znaju za sebe i da ih treba dotući, i zasipati im gol sa svih pozicija. Sa oko 30 metara popularni Ješa šalje projektil ka golu Engleza, „žabica“ odskače“ ispred Hucker-a, i uprkos tome što je uspeo na momenat da ukroti loptu ona ga preskače i lagano ulazi u mrežu. Eksplozija na Stadionu JNA, već je 3-0!

 
Sada se čekao samo završni udarac. Stigao je posle nešto više od sat vremena od početka utakmice. Centaršut Zorana Čave Dimitrijevića u 63. minutu sa desne strane, lopta preleće grupu igrača oba tima ali iz drugog plana natrčava Zvonko Živković, momak koji je samo tri dana pre utakmice došao sa odsluženja vojnog roka. Žile elegantno zahvata loptu glavom i ona je u mreži, za totalno ludilo i na terenu i na tribinama! Sa ovim rezultatom od 4-0, Partizan ide dalje!
Živković trči ka južnoj tribini, uzgred, sapliće se o reklamni pano i pada, ali ko mari…nastavlja dalje i odlazi u zagrljaj „grobarima“ koji su verovali u čudo. Tu nastaje legendarna fotografija  – Zvonko Živković u zagrljaju navijača na jugu:
Utakmica je već tada mogla da se završi. Queens Park Rangers nije imao snage za bilo šta. Malo je reći da su bili šokirani. Tek pred kraj utakmice imali su jedan udarac ka golu, ali je Fahrudin Omerović zaustavio taj šut. Slavlje je moglo da počne…
 Ostvarena je legendarna pobeda. Pobeda koja formalno nije značila mnogo – nije donela trofej, ali je način na koji je ostvarena ušao u legendu, u istoriju fudbala i istoriju Partizana. Ta utakmica je „lična karta“ Partizanove igre koja ga krasi kroz decenije – hrabro, napadački, na sve ili ništa. 
Sutrašnje novine su pisale o velikom podvigu „parnog valjka“. Naslov iz „Večernjih novosti“„Četvorka za večnost“ je verovatno i najbolji siže ove utakmice. Tu „četvorku“ i danas, posle skoro tri decenije, sa radošću pominju svi kojima je Partizan u srcu: 
 
Nije zanemarena ogromna uloga Partizanove publike, jer podrška navijača je učinila da iz glava igrača nestane i poslednje zrno sumnje u konačan uspeh:
 
Ovu legendarnu pobedu ostvario je ceo tim. Svako je dao od sebe maksimum i teško je izdvojiti junaka utakmice. Da li je to Dragan Mance koji je na najbitnijim utakmicama bio najbolji i koji je učinio što se očekuje od centarfora – prvi načeo goste? Ili možda asistenti Klinčarski i Dimitrijević, strelci Kaličanin, Ješić, Živković? Ne, pobedio je ceo tim. Ipak, novine su naglašavale, s pravom, ulogu Zvonka Živkovića koji je tri dana pre utakmice vojničku uniformu zamenio crno-belim dresom, odigrao maestralnu utakmicu i svojim golom sahranio sve nade Engleza:
 
A evo i svih igrača koji su ostvarili ovu pobedu za pamćenje: 
Nažalost, dva aktera ove utakmice više nisu među nama – Dragan Mance (poginuo samo 10 meseci posle ove utakmice) i Zoran Čava Dimitrijević, koji je preminuo 2006. godine.
Ova utakmica je ušla u istoriju Kupa UEFA, kao najveći preokret u istoriji ovog takmičenja, kao i Lige Evrope koja je naslednik Kupa UEFA! 
 
U izboru kanala „Eurosport“ utakmica Partizan – QPR 4-0 je proglašena za jednu od najboljih 100 utakmica u istoriji fudbala! Našla se na 70. mestu:
 
Više na ovom linku: http://uk.eurosport.yahoo.com/26092009/58/top-100-greatest-matches-70-61.html
Bila je to priča o jednoj od najvećih utakmica u istoriji Partizana, potkrepljena video-snimcima i fotografijama. Nadam se da ste svi vi koji ste prisustvovali ovoj utakmici osvežili sećanje, mada,  zar se ovakav meč može zaboraviti? 
4 comments
  1. cbnostalgija

    Sad sam gledao statistiku evropskih kupova. U istoriji evropskih kupova pod okriljem UEFA, ovo je drugi najveći preokret! Jedini tim koji je napravio veći preokret od Partizana je portugalski Leixoes koji je 1961/62 izgubio od švajcarskog FC La Chaux-de-Fonds takođe sa 2-6. a onda u revanšu pobedio 5-0. Eto, za jedan gol.Praktično, dođe mu na isto jer je i Leixoes nadoknadio identičan rezultat kao i Partizan.

  2. Sasa

    Imao sam 18 godina i gledao utakmicu sa ocem na JNA.On je bio ubedjen pre utakmice da dobijamo….mislim da jos uvek negde imam kartu 🙂

  3. Dan kada je odigrana najbolja utakmica u istoriji “JNA” VIDEO – online-news.rs

    […] “Partizan je, pod komandom tadašnjeg trenera Nenada Bjekovića, na utakmicu u London, tog 24. oktobra 1984. otišao samouvereno, spreman da se nadigrava. Pokazao je to tokom prvog poluvremena, kada je posle prednosti “policajaca” okrenuo rezultat na 2-1. Klinčarski je izjednačio, a zatim je Dragan Mance postigao gol o kojem se i danas priča. Nažalost, do kraja poluvremena QPR je uspeo da preokrene rezultat na 3-2. Pravi brodolom je usledio u nastavku, činilo se kao da odbrana Partizana ne postoji, pa su Englezi postigli još tri gola! Na kraju, KPR – Partizan 6-2! Rezultat koji je praktično već eliminisao beogradske “crno-bele”. Još se pamti očaj legendarnog komentatora Vladanka Stojakovića, koji je posle jednog od golova engleskog tima, rezigniran što strelca niko nije primetio i čuvao, rekao – pa zar ja odavde sa tribina treba da ga vidim?!“, navedeno je na portalu crnobelanostalgija.com. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *