Najnovije
Blog

Sećanje na Najvećeg: Partizanovci sa Peleom

Umro je Pele. Najbolji fudbaler u istoriji ove igre, trostruki prvak sveta sa Brazilom, a o njegovoj statistici i osvojenim trofejima sa Santosom, kao i ličnim rekordima – suvišno je pričati. U spomen na čoveka čije je ime postalo sinonim za fudbalsko majstorstvo i sam fudbal kao igru, donosimo vam priču o susretu Partizana i Peleovog Santosa u Strazburu, u maju 1963. godine. Ova utakmica je bila sve, samo ne slučajan susret dva kluba. Partizan je ciljano odabran, kao ekipa koja svojim stilom igre i kvalitetom predstavlja dostojnog protivnika Santosu. Pele nije nastupio, ali se susreo sa našim igračima i klupskim zvaničnicima, i uputio pregršt komplimenata na račun Partizana, o čemu svedoče i ovi izveštaji iz „Partizanovog vesnika“.

**********

  Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, turneje fudbalskih klubova po drugim kontinentima bile su relativno česte. Pisali smo ranije o Partizanovim turnejama po Južnoj Americi, a krajem maja 1963. Partizan je imao tu čast da bude protivnik tada najvećeg svetskog kluba koji je bio na svojoj turneji po Evropi. U pitanju je bio brazilski Santos, tadašnji šampion Brazila, pobednik Kopa Libertadores i nezvanični svetski prvak, predvođen Peleom, kojeg mnogi i danas smatraju za najboljeg fudbalera sveta svih vremena. Santos je u tom trenutku bio apsolutno najbolji svetski tim, na vrhuncu slave.

Ova utakmica se igrala u Strazburu, 25.maja 1963. godine. Do kraja prvenstva Jugoslavije ostala su samo dva kola, a Partizan je već obezbedio titulu prvaka. Susret protiv Santosa bio je prava nagrada igračima i najlepši mogući kraj sezone.

Vladica Kovačević, Boba Mihajlović i Pele
Hasanagić i Pele

Kako je došlo do ove utakmice? Pjer Švint, fudbalski sudija iz Strazbura, sudio je prethodne godine meč Interkontinentalnog kupa između Santosa i Benfike. Pre utakmice, rešio je da uradi nešto korisno za svoj grad – ušao je u svlačionicu Santosa i zamolio Brazilce da na svojoj evropskoj turneji naredne godine, svoj prvi meč odigraju upravo u Strazburu. Umesto uobičajenih 30.000 dolara, kolika je bila tarifa Santosa po utakmici, mogao je da im ponudi samo 20.000. A pošto Strazbur nije mogao da sastavi ekipu približnih kvaliteta kao što ju je imao Santos, Švinte se obavezao da pozove neku renomiranu evropsku ekipu. Brazilci su pristali.

Prema rečima proslavljenog novinara Ljube Vukadinovića, izbor je pao na Partizan, iz razloga što su naši „crno-beli“ igrali maštovit, lep i efikasan fudbal, toliko različitih od „industrijskog“ fudbala u zemljama zapadne Evrope. Partizan je, po shvatanju francuskih organizatora, bio ekvivalent Brazilcima. Postoji li u svetu fudbala veći kompliment?

Avion tipa „Konvejer“ prevezao je crno-belu ekspediciju sa surčinskog aerodroma do Strazbura, a ekipa Partizana bila je pojačana za ovu priliku i sjajnim napadačem OFK Beograda, Josipom Skoblarom. A tamo ih je čekao klub istih boja, brazilski i svetski velikan, čije su boje branili, osim Pelea, i Gilmar, Kutinjo, Zito, Pepe…

Strazbur je bio okićen plakatima koji su najavljivali meč, u kojem protiv beogradskog kluba igra Santos sa Peleom.  Ipak, usled lakšeg saobraćajnog udesa koji je Pele imao nešto ranije, on  nije nastupio na ovom meču. To je prilično ražestilo domaću publiku u Strazburu, koja je platila za to vreme skupe karte po ceni od jednog do šest dolara. Bio je to razlog da se publika okrene Partizanu i zdušno navija za naš tim u ovoj utakmici.

Foto: FK Partizan

Partizan se dostojno suprotstavio slavnom Santosu. Utakmica jeste završena 1-1, ali je Partizan imao mnogo više izglednijih prilika. Partizan je nastupio u sastavu:  Šoškić, Jusufi, Sombolac, Jovanović (Vukelić), Vasović, Slišković, Rudinski, Kovačević, Hasanagić (Bajić), Galić i Skoblar (gost).

Santos je izveo sledeću ekipu:  Gilmar, Mauro, Lima, Zito, Žeraldino, Кalvet, Dorval, Mengalvio, Кotinjo, Pagao i Pepe.

Partizan je dominirao, stvarao I propuštao prilike, a Brazilci su ipak poveli golom Kutinja u finišu prvog poluvremena. Pravda je zadovoljena tek u 62.minutu, kada je Hasanagić izjednačio na 1-1. Ostale su zabeležene propuštene prilike Galića, Kovačevića, Rudinskog…

Naslov u “Sportu” je sve rekao – “Brazilci izbegli poraz”. Ipak, rezultat je bio u drugom planu. Iako nije nastupio na terenu, slavni Pele se susreo sa našom ekipom, I biranim rečima se izrazio o partiji naših fudbalera.

  • Partizan je u Jugoslaviji isto što I Santos u Brazilu. Najviše su mi se svideli “čileanac” Šoškić I tehničar Kovačević.

Ostala je uspomena na ovaj veliki dan, susret sa brazilskim asovima i posebno Peleom, koga je Boba Mihajlović opisao kao „čoveka kojem slava nije udarila u glavu, koji se ponaša skromno, prirodno i spontano“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *