Najnovije
Intervju

Iz Beograda u Kankun, iz Kankuna u Beograd (intervju za „FutbolSapiens“, 16.09.2015.)

  Meksički sportski novinar Jesus Sierra, koji piše za nekoliko magazina i fudbalskih sajtova, zamolio je urednike „Crno-bele nostalgije“ za intervju povodom starta Partizana u Ligi Evrope 2015/16. Prenosimo Vam kompletan intervju, preveden na srpski, dat za meksički fudbalski sajt „FutbolSapiens“:

 Okolnosti putem kojih sam upoznao Aleksandra Pavlovića su neobične – istraživao sam priču o jugoslovenskom treneru koji je osamdesetih vodio drugoligaški tim iz Kankuna, i koji je postigao mnogo više nego što se očekivalo. Nadam se da ću o tome više imati prilike da kažem neki drugi put.

  Pavlović je autor bloga „Crno-bela nostalgija“, to je mesto na internetu posvećeno zlatnoj eri FK Partizan iz Beograda, jednom od najuspešnijih klubova iz Srbije, koji zajedno sa Crvenom zvezdom čini beogradski „večiti derbi“. U ovom intervjuu razmotrili smo očekivanja od predstojećeg učešća Partizana u Ligi Evrope, kao i situaciju u srpskom fudbalu.

FutbolSapiens: – Koliko dugo Partizan učestvuje u evropskim takmičenjima?

Aleksandar Pavlović: – Partizan je redovan učesnik evropskih fudbalskih takmičenja. Ponosni smo što možemo da kažemo da je Partizan, uz lisabonski Sporting, klub koji je odigrao prvu utakmicu u istoriji evropskih fudbalskih takmičenja pod okriljem UEFA. Bila je to premijerna utakmica u prvom Kupu evropskih šampiona, u sezoni 1955/56. Ako pričamo o današnjici, Partizan je jedini srpski klub koji uspeva da učestvuje u grupnoj fazi UEFA takmičenja, bilo Lige šampiona, bilo Lige Evrope.

FutbolSapiens: – Partizan je bio nadomak učešća u ovosezonskoj Ligi šampiona, ali ipak nije uspeo.
Kako je navijačima palo to što će klub igrati samo u Ligi Evrope?

Aleksandar Pavlović: – Navijači nisu uopšte gnevni zbog toga. Svi smo svesni limita ekipe, ili preciznije, limita našeg kluba. Liga šampiona trenutno nije društvo za nas. Ekipe koje tamo igraju su mnogo jače i ono što je osnovno – imaju ogromne budžete, savršeno su organizovani, imaju strategiju, i iza njihovih uspeha stoji ozbiljan rad. Fudbal u Srbiji nije u privatnim rukama, ovde niko ne ulaže u timove, stadione, klubove…tako da je trenutno Liga Evrope mnogo pogodnije takmičenje i prava mera za Partizan nego Liga šampiona.

FutbolSapiens: – Biće teško u Grupi L Lige Evrope – Atletik Bilbao, Augsburg, AZ Alkmar. Misliš li da Partizan ima šanse?

Aleksandar Pavlović: – Bio bih zadovoljan sa jednom ili dve pobede u grupnoj fazi. Treće mesto bi bila lepa stvar, dok bi prolaz u sledeću rundu bio ravan senzaciji.

FutbolSapiens: – Na kakav prijem će naići AZ u prvoj utakmici?

Aleksandar Pavlović: – Biće to klasična evropska utakmica. Jaka podrška za Partizan , ali nemamo poseban odnos prema AZ Alkmaru. Posmatramo ih kao klub koji će biti naš rival, generalno mi kao navijači ne mislimo puno o njima. Sve što želimo je da ih Partizan pobedi, ako je moguće. Ako nije, priznaćemo da su bolji.

FutbolSapiens: – Kakva je atmosfera tokom utakmica na Partizanovom stadionu?

Aleksandar Pavlović: – Ako mislite na evropske mečeve, atmosfera je jednostavno fantastična. Stadioni na Balkanu, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, su mesta gde još uvek možete da osetite igru i duh fudbala. Nešto sasvim drugačije od sterilne atmosfere stadiona u zapadnoj Evropi. Partizanovi navijači su vatreni i bučni. Kada smo 1998. godine igrali protiv Njukasla, Alan Širer je opisao Partizanov stadion kao „mesto sa najneprijateljskijom atmosferom koju je ikada osetio“.

 FutbolSapiens: – Protekle nedelje je igran „večiti derbi“. Partizan je izgubio 3-1, da li si bio na utakmici?

Aleksandar Pavlović: – Iako sam uglavnom redovan na Partizanovim utakmicama, ovog puta nisam išao na derbi.

FutbolSapiens: – Kakav je osećaj imati takav derbi?

Aleksandar Pavlović: – Derbi između Partizana i Zvezde je nešto što mora da se oseti. Mogu da ga opišem sa mnogo reči, ali pravi osećaj je kada ste tamo, kada ste prisutni. Definitivno je to jedan od najvećih gradskih derbija na svetu. Između navijača oba kluba ne stoji nikakva nacionalna ili religijska podela, i jedni i drugi dolazimo iz istog grada, iz iste zemlje, ali mržnja među nama je ogromna.

FutbolSapiens: – Zašto navijaš za Partizan?

Aleksandar Pavlović: – Moj pokojni otac je bio navijač Partizana. Nije bio od onih najvatrenijih navijača, ali rastući pored njega, bilo je sasvim prirodno da i ja počnem da navijam za Partizan. Prirodno kao kad piješ vode jer si žedan. Otac me nikad nije ni ubeđivao da navijam za Partizan, jer nije bilo potrebe za tim – u našoj kući Partizan je bio nešto poput člana porodice. Kada sam bio dečak, Partizan je imao jedan jako težak period ali nisam odustajao. Podrška Partizanu nije stvar jurnjave za trofejima (iako je Partizan jedan od najuspešnijih klubova u regionu). Ali ako navijaš za Partizan, onda naučiš šta to znači biti uporan, veran, iskren, posvećen, ponekad i tvrdoglav.  Kao što je rekao legendarni navijač Partizana, pesnik Duško Radović„Nije lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan“.

* Blog „Crno-bela nostagija“ se zahvaljuje gospodinu  Jesus Sierra na intervjuu i interesovanju za FK Partizan. 

 

One comment
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *