Najnovije
Blog

24.“večiti derbi“ – prvi derbi u crno-belom

  Nedavno, u jednom od prethodnih postova na blogu precizirano je kada je Partizan prvi put obukao crno-beli dres u nekoj takmičarskoj utakmici. Bila je to sezona 1958/59, njen prolećni deo, a ovog puta prisetićemo se i prvog „večitog derbija“ u crno-beloj opremi, odigranog upravo te sezone.

  Bilo je to 10. maja 1959. godine. Partizan je, samo formalno, bio gost Crvenoj zvezdi. Naime, tada su naše komšije svoje utakmice u kojima su bili domaćini, igrali na Partizanovom stadionu, tačnije, Stadionu JNA. Da li se današnje generacije navijača kluba sa „našeg najvećeg stadiona“, dok posprdno govore o „armijskom pašnjaku“ odriču i tih utakmica, dela svoje istorije, kao i legendarne utakmice protiv Mančester Junajteda (posle koje se desila tragedija na minhenskom aerodromu) koje su im puna usta, to ostavljamo njima i njihovom mentalnom sklopu.

  Mi ćemo se baviti 24. „večitim derbijem“. Kao što je očigledno sa fotografija koje slede, Stadion JNA je bio krcat, preko 50.000 gledalaca je prisustvovalo utakmici, sudio je arbitar Trajan Ivanovski iz Skoplja, a timovi su nastupili u sledećim sastavima, predvođeni trenerima Špicom (Partizan) i Pavićem (C.zvezda) :

C.zvezda – Beara – Durković, Stojanović, Borozan, Spajić, Tasić – Stipić, Šekularac, Milošević, Maravić i Kostić.

Partizan – Šoškić – Belin, Jusufi, Jončić, Pajević, Miladinović – Čebinac, Radović (Vukelić), Kaloperović, Galić i Mihajlović.

 Pre ovog susreta, C.zvezda je imala dva boda prednosti u odnosu na Partizan i Vojvodinu, koja je takođe bila u trci za šampionski pehar. Bila je to liga sa dvanaest prilično ujednačenih klubova.

  Partizan je tog 10. maja 1959. godine, po prvi put u jednom „večitom derbiju“ nastupio u crno-belim dresovima, koji će u narednim decenijama biti neizostavni deo identiteta kluba. I bilo je, kao što se i kaže u našem narodu, prvo pa muško.

  „Crno-beli“ su pobedu nagovestili već u 17. minutu. Desilo se to na južnoj polovini terena. Posle šuta Zorana Miladinovića, Beara je uspeo da zaustavi loptu ali tek pošto je ona prešla gol liniju. Igrači Zvezde su izjednačili u finišu prvog poluvremena, posle snažnog šuta Maravića.

  Partizan je u novu prednost došao golom Tomislava Kaloperovića u 77. minutu, a sudbinu C.zvezde je zapečatio Milan Galić u 85. minutu, tako što je loptu ubačenu sa strane, sa „peterca“ sproveo u mrežu.

  Ovom pobedom, Partizan se izjednačio na čelu tabele sa Crvenom zvezdom. Ipak, nije uspeo i da je prestigne do kraja šampionata, pa je završio na drugom mestu. Ali, ova utakmica je vredna da ostane zabeležena jer imala je sve odlike velike utakmice i „večitog derbija“. Veliki broj gledalaca, puno golova, vizuelno novi Partizan u avangardnim crno-belim dresovima, a naravno i priličan broj asova jugoslovenskog fudbala u oba tima.

Fotografija iz nedeljnog sportskog lista „Futbal“

  Reprezentativci Beara, Durković, Šekularac i Kostić u crveno-belom, kao i Šoškić, Belin, Jusufi, Miladinović i Galić u crno-belom beogradskom klubu, samo su najsjajnija imena od onih koja su nastupala za beogradske rivale u to doba.

  Prošlo je od tog derbija više od pet decenija, ali ti asovi (od kojih mnogi više nisu među živima) zaslužuju da se ne zaborave, u kojem god klubu da su igrali. Golove sa 24. derbija između Partizana i Crvene zvezde možete pogledati na sledećem linku:

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *