Najnovije
Blog

Partizan – Ujpešt Doža 2-1, 18.09.1969.

Period posle briselskog finala Kupa šampiona, u kojem je Partizan igrao 1966. godine, obeležila je stagnacija kluba. Bio je Partizan i narednih godina u vrhu jugoslovenskog fudbala, ali nažalost, daleko od titule, daleko od ekipe koja je samo par godina ranije harala domaćim i evropskim terenima. Nastupi u Evropi bili su retki i neuspešni.


  Jedan od tih nastupa dogodio se 18. septembra 1969. godine, u takmičenju za Kup sajamskih gradova. To je bilo treće po značaju evropsko takmičenje, iza Kupa evropskih šampiona i Kupa pobednika kupova. Kup sajamskih gradova je preteča Kupa UEFA, koji je kasnije modifikovan u Ligu UEFA, a zatim u Ligu Evrope. Ipak, Kup sajamskih gradova bio je ozbiljno takmičenje i pod ingerencijom UEFA, daleko ozbiljnije od Srednjeevropskog (Mitropa) kupa. Sezonu pre toga, 1968/69, Partizan je završio na trećem mestu Prve savezne lige, iza C. zvezde i Dinama, što mu je i donelo plasman u ovo evropsko takmičenje.
  Dakle, tog septembarskog dana Partizan je dočekao tada najbolji mađarski tim, Ujpešt Dožu (tadašnje  puno ime – Újpesti Dózsa Sport Club). Naravno, reč je o klubu koji se danas zove Ujpešt. Samo godinu dana ranije, ekipa Ujpešt Dože je stigla do finala ovog istog takmičenja, a na putu do finala eliminisala je ekipe poput Arisa, Legije, Lids Junajteda…

Trener Partizana, Stevan Ćele Vilotić, izveo je na teren ekipu sa slike, koju su činili Ćurković – Bajić, Damjanović – Bora Đorđević, Paunović, Mihajlović – Katić, Kovačević, Vukotić, Bjeković, Slobodan Petrović. Veoma rano se povredio Bjeković, pa ga je zamenio Đorđić, a umesto Bajića kasnije je nastupio Radaković
  Prema izveštaju „Politike“ i njenog vrhunskog novinara Ljubiše Vukadinovića, Partizan je dominirao i zaslužio da isprati Mađare sa 4-5 golova u mreži. Ipak, utakmica je završena rezultatom 2-1 za Partizan, a zasluge za minimalan rezultat išle su na adresu golmana Ujpešta Sentmihaljija, koji je činio čuda i za svoj nastup bio nagrađen „devetkom“. 
  Ipak, on nije bio i najbolji pojedinac utakmice – dvostruki strelac za Partizan na toj utakmici bio je Borivoje Bora Đorđević, koji je postigao dva izuzetna gola sa distance, u 50. i 54. minutu. Ne samo zbog ta dva gola, Bora Đorđević je od strane Vukadinovića ocenjen čistom „desetkom“! 
  Na sledećim snimcima možete videti oba gola Bore Đorđevića:

 Nažalost, Ujpešt je u finišu utakmice smanjio golom Dunaija na 2-1, a dve nedelje kasnije u revanšu u Budimpešti, mađarski tim je slavio sa 2-0, što je značilo i oproštaj „crno-belih“ od daljeg takmičenja u Kupu sajamskih gradova. Stagnacija i plivanje u proseku su se nastavili, uprkos tome što je Partizan i te 1969. godine imao veoma dobar tim. Nedostajalo je, kao i uvek kad je Partizan u pitanju, ozbiljno i ambiciozno vođstvo u vrhu kluba.

2 comments
  1. Anonymous

    Pozdrav, pratim redovno blog i imam jedan predlog.
    Pošto je vreme prelaznog roka, može li neki serijal o najuspešnijim, ili možda manje uspešnim prelaznim rokovima, da mi mlađi saznamo kako se to radilo nekad u Partizanu.

  2. cbnostalgija

    Hvala na pozdravima i ideji, zaista mi se sviđa jer je aktuelna. Eto, dali ste mi ideju da narednih dana napravim retrospektivu prelaznih rokova, bar od polovine 70-ih, dokle dopire sećanje autora bloga. Vaš predlog je smisao postojanja bloga – kontakt sa ljudima koji prate blog i iznose ideje. Pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *