Najnovije
Blog

Dinamo zavejan u beogradskoj mećavi

  Partizan je svoju sedmu titulu prvaka Jugoslavije osvojio u sezoni 1975/76, a utakmica koja će biti opisana u ovom postu, svakako je jedna od najznačajnijih u tom pohodu. Bilo je to prvo kolo nastavka sezone, odnosno, 18.kolo prvenstva Jugoslavije. Partizan je prezimio na prvom mestu a derbi sa Dinamom bio je prvi, ali pravi test u nastavku sezone. Zagrebački Dinamo bio je uvek klub za respekt, iz vrha jugoslovenskog fudbala, a svaki derbi između ova dva člana „velike četvorke“ može se danas sasvim slobodno ubrojiti u legendarne utakmice. Dakle, bio je 7. mart 1976, a samo dan ranije ništa nije nagoveštavalo kakvo snežno nevreme će se tokom noći spustiti na Beograd.

  Prava vejavica je preko noći pretvorila teren Stadiona JNA u belu podlogu, ali to nije bio problem da se utakmica odigra. Danas, u eri modernog fudbala, okovanog sterilnim pravilima, ovakva utakmica se ne bi ni igrala.

  Partizan je počeo meč u ovom sastavu:  Ivančević – Arsenović, Pejović, Tomić, Đurović, Kunovac – Zavišić, Todorović, Bjeković, Vukotić i Boško Đorđević.  U drugom poluvremenu, Todorovića je zamenio Grubješić, a Đorđevića Đorđić.

  Dinamo je nastupio u sledećem sastavu: Stinčić – Huljić, Jovićević, Zajec, Miljković – Blašković, Senzen, Tukša, Bonić, Kranjčar i Vabec. Tukšu je u toku utakmice zamenio Poljak.

  Dinamo je te sezone bio Partizanov dužnik, jer je u prvoj utakmici prvenstva, na Maksimiru, savladao Partizan sa 2-1. Ipak, snežni ambijent kao da je više odgovarao Partizanu. Pred više od 25.000 gledalaca, Partizan je, suprotno svim očekivanjima, sav posao završio već u prvom poluvremenu.

 Radmilo Ivančević pomaže Mariu Boniću posle jedne od akcija Dinama

Predrag Tomić šutira na gol Dinama

  Mreža zagrebačkih „modrih“ načeta je u 23. minutu. Boško Đorđević je izveo korner, vrlo snažno, kao da je šutirao na gol. Lopta je prošla i Vukotića i Tomića, stigla je do Bjekovića, koji je topovskim udarcem uputio ka golu Dinama. Željko Stinčić je pokušao da interveniše, na gol liniji je bio i Srećko Huljić, ali uzalud, lopta se zarila u mrežu, 1-0 za Partizan i slavlje momaka u legendarnim belim dresovima!

  Već u 37. minutu Partizan duplira prednost – Ilija Zavišić je šutirao na gol Dinama, Stinčić kratko odbija loptu koju dočekuje Boško Đorđević i neodbranjivo je šalje u gol, 2-0 za Partizan!

Boško Đorđević (11) postiže drugi gol za Partizan

  Samo četiri minuta kasnije, „crno-beli“ zadaju konačan udarac – Miljković gubi loptu koju uzima Nenad Bjeković, i akciju završava golom. To je 3-0 za Partizan, što je bio i konačan rezultat utakmice.Osim strelaca – dvostrukog strelca Nenada Bjekovića i Boška Đorđevića, kao najzapaženije igrače u timu Partizana novinari su izdvojili Vukotića i Kunovca, ali je epitet igrača utakmice ipak poneo Ilija Zavišić, koji je predstavljao nerešiv problem za zagrebačke „modre“.

Treći gol Partizana – Bjeković

  Bila je to pobeda koja je ulila dodatno samopouzdanje igračima Partizana, jer kad se ubedljivo porazi ekipa poput Dinama, koja je oduvek bila u vrhu jugoslovenskog fudbala, onda je to bio jasan signal da je Partizan bio spreman za najviše domete.

 

Slavlje posle jednog od Partizanovih golova
  Za ovaj post korišćene su slike iz nedeljnog časopisa „Tempo“ kao i podaci iz arhive navijača Partizana Slavka Kodruna.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *