Najnovije
Blog

Dan kada je pao Real

  Istorija FK Partizan prepuna je detalja za ponos koji nisu toliko poznati najširoj javnosti. A nisu poznati ili iz razloga što Partizan iza sebe nema medijsku mašineriju koja će da stvara mitove kao što je to slučaj sa nekim drugim klubovima, ili iz razloga što ni sam klub ne čini dovoljno na promociji svoje slavne istorije.

  Jedan takav važan događaj desio se početkom 1956. godine. Nekoliko meseci ranije, Partizan je već ušao u istoriju kao klub koji je, uz lisabonski Sporting, otvorio najveće evropsko klupsko fudbalsko takmičenje – Kup evropskih šampiona, danas Ligu šampiona. Utakmica Sporting – Partizan 3-3, prva je u istoriji Kupa šampiona! 

  Pošto je u revanšu Partizan savladao Sporting sa 5-2, izborio je prolaz u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona, a tamo se namerio na slavni Real. Beli dres Reala nosili su Alfredo Di Stefano, Gento, Munoz, Castano…

  U prvoj utakmici, odigranoj 25.12.1955. u Madridu, Real je slavio sa 4-0, ali treba napomenuti da su tada Partizanu poništena dva regularna gola pri rezultatu 0-0, koja je postigao Miloš Milutinović. A onda je usledio revanš, mesec dana kasnije. Po strahovitoj zimi i snegom pokrivenom terenu Stadiona JNA, pred 40.000 gledalaca tog 29. januara 1956, Partizan je dočekao madridskog velikana bez mnogo nade u prolazak dalje…

  Na slici su timovi pred početak meča, a Partizanovi igrači sa slike, s leva na desno, su Bobek, Šoškić, Zebec, Miloš Milutinović, Lazarević,Valok, Herceg, Prvoslav Mihajlović, Kaloperović i Pajević.  Sticajem okolnosti, na slici se ne nalazi Bruno Belin, koji je takođe počeo utakmicu.

  Partizan je, tada u crveno-plavim dresovima, kao kapiten predvodio Stjepan Bobek, i na ovoj slici Bobek i kapiten Reala Munoz razmenjuju kapitenske zastavice. Tu je sudijska trojka koju je predvodio Švajcarac Joseph Gulde.
  Partizan je poveo u 24. minutu golom Miloša Milutinovića, a prednost je uvećana u 46. minutu, golom Prvoslava Bobe Mihajlovića. Vodila se žestoka botba po beogradskom snegu, igrači Reala nisu znali šta ih je snašlo, dok su momci u crveno-plavim dresovima Partizana kidisali kako bi pokušali nemoguće.

 

  Miloš Milutinović je u 87. minutu dao i treći gol za Partizan, a svoj drugi na utakmici, što je bilo sasvim dovoljno za paklen finiš. Nemoguće je bilo na vidiku. U poslednjem minutu Herceg pogađa stativu i Real se ipak na kraju izvukao. 
  Ipak, ta pobeda Partizana jedna je od najvećih u istoriji kluba. Pao je slavni Real, i to sa 3-0, a Partizan se, uprkos eliminaciji, dokazao kao velika evropska ekipa. Tek mnogo godina kasnije, čuveni predsednik Reala, Santiago Bernabeu, je u svojim memoarima priznao kako je na prvoj utakmici u Madridu bio prinuđen da po naređenju španskog diktatora Franka „ubedi sudiju“ kako bi Real imao „korektno suđenje“. Tom prilikom se Bernabeu javno izvinio i Milutinoviću i celoj ekipi Partizana, svestan da bi, da nije bilo tog momenta, Partizan bio taj koji bi prošao u sledeće kolo. Samim tim, istorija Kupa šampiona bi možda imala drugačiji tok, i veliko je pitanje da li bi Real nanizao šest osvojenih trofeja da nije na ovakav način došao do onog prvog, posle pobede nad Partizanom u četvrtfinalu. A takođe, pitanje je gde bi bio kraj Partizanovoj generaciji da joj je u Madridu dozvoljeno da ostvari rezultat kakav je trebao da bude.
2 comments
  1. Nenad Popovic

    Da li je moguce da je ovaj svet toliko prljav i pun nepravde?! Berlinski Dinamo, sad ovi, pa onda na nivou reprezentacija, stalno smo bivali "izujedani" od sudija ili UEFA-e (najnoviji slucaj je Zrinjski). Setimo se samo kako su Francuzi izbacili Irce zahvaljujuci Anriju, dakle nepravda je na globalnom nivou prisutna i ne samo u fudbalu. Na zalost. Veliki pozdrav, hvala na tekstu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *