Najnovije
Blog

Colo Colo – Partizan 4-8, 1954.

Tokom turneje u Južnoj Americi 1954, Partizan je odigrao dosta utakmica ali svakako najspektakularnija je bila ona protiv čileanskog velikana, ekipe Colo Colo. U toj utakmici, odigranoj u Santjagu, Partizan je savladao domaći tim sa neverovatnih 8-4! Ovo je, sa izuzetkom Stanoja Jocića, tim koji je deklasirao Colo Colo, kliknite na sliku radi veće rezolucije:

Gore – Bobek, Klaić (Zagrepčanin, gost), golman Stojanović, Miloš Milutinović, Jelisavčić, Zebec, Čolić, Herceg, Atanacković, Belojević.

dole – Pajević, Čajkovski, Boba Mihajlović, Belin, menadžer Valentini, Minda Jovanović, Lazarević.

Rezultat se kretao na sledeći način:
ColoColo – Partizan 4-8
1-0, 1-1 Jocić, 2-1, 2-2 Zebec
2-3 Milutinović, 2-4 Herceg, 2-5 Herceg, 3-5, 3-6 Zebec, 3-7 Zebec, 3-8 Milutinović, 4-8
Iako nije postigao nijedan gol, najbolji pojedinac meča bio je Zlatko Čajkovski, koga su domaći navijači prozvali Čikito. Koliko je ta generacija bila moćna, govori i utakmica iz naredne sezone kada je samo pukom srećom i uz sudijsku pomoć, slavni Real stao na put ovoj izuzetnoj Partizanovoj generaciji, posle 4-0 u Madridu i 0-3 po beogradskom snegu. Kao sećanje na ovu Partizanovu turneju po Južnoj Americi nastala je i knjiga Ljubomira Vukadinovića, „U  zemlji lepog fudbala“, čije smo delove i citirali, uz pomoć Dejana Šunjke. Zahvalnost za ovu divnu fotografiju dugujemo gospodinu Vladu Belojeviću, sinu Partizanovog golmana Božidara Belojevića, koji se takođe nalazi na slici.
2 comments
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *