Najnovije
Blog

Foto arhiva – Virgil Stanislav Popescu (1916-1989)

  Virgil Stanislav Popesku, bivši fudbaler Partizana, rođen je 1916. godine u mestu Zlatna, u tadašnjoj Austro-ugarskoj monarhiji, a današnjoj Rumuniji. Poreklom Rumun, ovaj čovek vrlo zanimljive biografije, već se 1918. sa svojim roditeljima preselio u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. 
  Fudbalsko ime je stekao u Vojvodini, za koju je igrao od 1938. do 1941. godine. Početak Drugog svetskog rata ga je zatekao kao vojnika u Beogradu, gde je na položajima pokušao da odbrani zemlju od fašista, ali je četiri dana po kapitulaciji bio zarobljen i sproveden u logor, u Rumuniju. Posle dve godine boravka u logoru, pročuo se glas o njemu kao poznatom fudbaleru i odbrambenom igraču, pa je iz logora izvučen na slobodu zahvaljujući tadašnjem gazdi kluba Juventus iz Bukurešta. Naravno, odmah je zaigrao za ekipu Juventusa, ali je posle godinu dana izrazio želju da se vrati u Jugoslaviju i pridruži se partizanskom pokretu, što je i učinio.
  Kraj rata ga zatiče u Beogradu, i Popesku postaje jedan od članova novoosnovanog Partizana. Uzima i srpsko ime, Stanislav, po kojem je takođe poznat. Popesku s Partizanom osvaja prvu „duplu krunu“ u sezoni 1946/47 i za Partizan nastupa sve do kraja marta 1948. godine. Za Partizan je odigrao 65 utakmica, od toga 17 prvenstvenih.
  Po završetku karijere, Popesku počinje da se bavi trenerskim poslom. Trenirao je veći broj klubova – Rijeku, varšavsku Legiju, švajcarski Sent Galen, nemačku Vormatiu, a radio je i u alžirskim i marokanskim klubovima. Ipak, Partizanovim navijačima je ostao ponajviše u sećanju kao „tehniko“ u čuvenoj generaciji iz 1965/66, koja je došla do finala Kupa šampiona. Funkcija „tehnika“ bila je pandan današnjoj funkciji sportskog direktora.

  Virgil Stanislav Popesku je preminuo 1989. godine.

One comment
  1. Georgina Popesku Barlović

    Divan tekst o ovom čoveku koga su krasile visoko moralne i humane vrednosti! Veliki sportski radnik i pedagog, jedan od prvih naših školovanih trenera, izuzetno cenjen od kolega i voljen od igrača… Samo mala korekcija tekstu: ime Stanislav su mu dali prilikom regrutacije u vojsku Kraljevine SHS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *