Najnovije
Blog

Against modern football: Partizan – Dinamo 3-1, 28.11.1974.

Partizan i Dinamo su kao članovi „velike četvorke“ jugoslovenskog fudbala od 1945. do 1991. odigrali desetine utakmica. Partizan je bio uspešniji u međusobnim duelima. Bilo je tu mnogo značajnijih utakmica od ove, utakmica koje su odlučivale o tituli prvaka. Ipak, ova utakmica zaista zaslužuje da se otrgne od zaborava. U tome će pomoći i ove slike iz lista „Tempo“.

Ovaj derbi koji je odigran u poslednjem kolu jesenjeg dela prvenstva 1974/75. Partizan je dočekao sa nezavidne 17. pozicije na tabeli, dok je Dinamo bio u sredini. Partizan je očajnički tražio pobedu koja bi ga pomerila sa začelja tabele. Pobeda je i ostvarena. 
Poveo je Partizan u 1. minutu golom Bore Đorđevića. Izjednačio je slavni Dinamov napadač Marijan Čerček sredinom poluvremena, da bi Partizan na odmor ipak otišao sa prednošću od 2-1, golom mlađeg od braće Đorđević, Boška. Do kraja utakmice, Momčilo Vukotić je povećao prednost na 3-1 i tako je utakmica i završena.

Ove fotografije Bore Đorđevića (prva iz „Tempa“, druga iz „Politike“) na najbolji način odslikavaju uslove za igru, i mogle bi komotno da se zovu „Against modern football“
Boško Đorđević napada na gol Dinama, sprečava ga golman Dinama Milan Šarović, a desno u pozadini je Miodrag Živaljević 
Ono što ovu utakmicu izdvaja su tri karakteristike: neobični Partizanovi dresovi sa poprečnim crno-belim prugama, očajni uslovi za igru usled velike kiše i blata, kao i činjenica da su se oba brata Đorđević, i Borivoje i Boško, upisala u strelce. Bio je to treći put da su se braća Đorđević upisali u strelce na istoj utakmici, i time su postavili rekord Partizana, koji je opstao do današnjih dana! Pre i posle njih, to je uspelo, doduše samo po jednom, braći Milutinović, Čebinac i Šćepović. Đorđevići su se sva tri puta u strelce upisali u istoj sezoni!
Za kraj, još jedna dragocena fotografija sa ove utakmice. Red je da se sećanje na ovu utakmicu završi i odlučujućim momentom. Na slici je zabeležen momenat kada Momčilo Vukotić matira golmana Šarovića i postiže treći gol za Partizan.
Nesnosna kiša, „ludi“ dresovi, braća koja su se upisala u strelce i pobeda za beg sa dna tabele. Tako „grobarski“.
2 comments
  1. dragan9mance

    Partizan : Dinamo 3:1 (2:1)

    Beograd, 7.decembar 1974.

    Stadion: JNA. Gledalaca: 5.000. Sudija: T.Manojlovski.

    Strelci: Bora Đorđević u 2. Boško Đorđević u 45. I Vukotić u 69.minutu za Partizan a Čerček u 26.minutu za Dinamo.

    Partizan: Milić, Vulić, Antić, Bora Đorđević, Paunović, Pejović, Zavišić, A.Todorović, Živaljević, Vukotić (Grubješić), Boško Đorđević.

    Dinamo: Šarović, Devčić, Car, Bedi, Miljković, Blašković, Bonić, Lalić, Kranjčar (Senzen), Zajec (Vabec), Čerček.

  2. cbnostalgija

    Hvala na statistici! Poznata imena, ne samo naših već i Dinamovih igrača. Iz čuvenih radio prenosa iz kasnijeg perioda ne sećam se jedino Cara i Lalića…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *