Najnovije
Blog

Foto arhiva – Jovan Jezerkić (1920-2000)

  Jovan Jezerkić, bivši napadač Partizana, rođem je 6. septembra 1920. godine u mestu Beška, kod Inđije. Pre Drugog svetskog rata igrao je za zemunski Vitez, a po oslobođenju zemlje postao je igrač novoosnovane Crvene zvezde. Ipak, posleratna karijera Jovana Jezerkića je simbolična za kasniji  rivalitet Partizana i Zvezde. Nakon što je u prvom ,,večitom derbiju“, odigranom 5. januara 1947. godine, postigao tri gola za Crvenu zvezdu i time ušao u istoriju, već u jesen iste godine Jezerkić menja klupske boje i postaje prvi fudbaler u istoriji beogradskih ,,večitih rivala“ koji je iz Zvezde prešao u Partizan! I ne samo što je branio boje oba kluba, već je u oba kluba postizao golove protiv najvećeg rivala. 
  Čim je došao u Partizan, Jezerkić je svoj golgeterski kvalitet pokazao u utakmicama  prvog posleratnog Kupa Jugoslavije, kada je u sve četiri utakmice (protiv prištinskog Proletera, C. zvezde, novosadske Sloge i zemunskih Naših Krila) bio strelac i time znatno doprineo osvajanju prvog kupa u istoriji Partizana!
  Četiri utakmice i pet golova – to je Jezerkićev bilans u utakmicama za kup u dresu Partizana, a identičan bilans je imao i u reprezentaciji Jugoslavije! Od tih pet reprezentativnih golova, čak četiri je postigao na utakmici Jugoslavije protiv Poljske (7-1, 19-10.1947), koja je odigrana na Stadionu JNA. Jezerkić je tada za nacionalni tim nastupio kao član Partizana.
  U prvenstvenim utakmicama u Partizanovom dresu, Jezerkić je odigrao samo pet utakmica i postigao četiri gola. Pošto je konkurencija u napadu Partizana bila paklena, Jezerkić se posle nepunih godinu dana vratio u Crvenu zvezdu u kojoj je igrao sve do 1952. godine, da bi poslednje četiri sezone svoje karijere nastupao kao igrač beogradskog Radničkog.   
  Po završetku karijere Jovan Jezerkić je radio kao ekonomista, a preminuo je u Beogradu, septembra 2000. godine.
 
Statistika Jovana Jezerkića u Partizanu, preuzeta sa partizan.rs:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *