Najnovije
Blog

42. derbi ili: Borina majstorija

Davnog 12. maja 1968. godine odigran je 42. „večiti derbi“ između C. zvezde i Partizana, na stadionu komšija, tada još nedovršenom. Bio je to okršaj koji je dobrim delom odlučivao o tituli prvaka jer posle te utakmice je ostalo da se odigra još šest kola. Utakmica je na kraju završena 2-2, Partizan je ovim remijem umanjio šanse za titulu koju na kraju nije ni osvojio, ali je pored sjajne atmosfere, ovaj derbi ostao upamćen po dobrom fudbalu, velikom broju golova i iznad svega, majstoriji Bore Đorđevića, Partizanovog umetnika s loptom.

 

 

Trener Partizana, Stjepan Bobek, je na teren izveo tim u sastavu Ćurković, Radaković, Damjanović, Bora Đorđević, Paunović, Mihajlović, Bajić, M. Petrović, Vukelić, Hošić i Pirmajer.
C.zvezda je povela u 35. minutu, ali je već u 41. minutu Idriz Hošić izjednačio na 1-1 udarcem glavom. Fotografije iz „Tempa“ slikovito prikazuju akcije koje su prethodile golovima, kliknite na fotografije radi veće rezolucije:
Na poluvreme se otišlo s tim rezultatom, da bi u nastavku Partizan uspeo da preokrene rezultat u 67. minutu. Bora Đorđević je predriblao više od pola tima Crvene zvezde, uključujući i golmana Dujkovića i skoro iz „mrtvog“ ugla plasirao loptu u mrežu!  Svakako jedan od najlepših golova u istoriji beogradskog derbija!

Igrač domaćina, Dojčinovski, uspeo je samo da dodatno ugura preko linije loptu koja je svakako ulazila u mrežu. Nažalost, taj gol je u zvaničnim dokumentima pripisan kao autogol Dojčinovskom, mada se u svim pričama vezanim za taj derbi pominje Bora Đorđević kao strelac, što i jeste bio. 
Slučajno ili ne, ni na dostupnom televizijskom snimku sa 42. derbija se ne vidi čitava akcija Đorđevića, već samo njen finiš, kada dribla Dujkovića i šalje loptu u gol.

Do kraja utakmice, naš rival je uspeo da izjednači na 2-2, što je bio i konačan rezultat ovog derbija.

2 comments
  1. Anonymous

    Молим ако неко има тачне податке, давно сам читао да када је Бора био на терену, Партизан није никада изгубио против ЦЗ. Част свим великанима Партизана, али Бора је један и јединствен.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *