Najnovije
Blog

Osvajači Mitropa / SE kupa 1978.


Poznato je da je FK Partizan klub kojem je pripala čast da odigra prvu utakmicu u istoriji Kupa evropskih šampiona (današnja Liga šampiona – Champions League), daleke 1955. Protiv lisabonskog Sportinga bilo je 3-3 u Portugaliji. Takođe, Partizan je prvi istočnoevropski klub koji je došao do finala Kupa šampiona, 1966. godine. Nažalost, zastao je na poslednjoj prepreci, ali to je i danas najveći međunarodni uspeh u Partizanovoj istoriji.

Ipak, ne sme se svakakao zaboraviti i jedini međunarodni trofej koji je došao u Partizanove vitrine. Istina, ne radi se o prestižnom evropskom takmičenju, već o Srednjeevropskom kupu, poznatom takođe kao Mitropa Cup.

 
Gore – Đurović, Živković, Klinčarski, Stojković, Kozić, Lazičić.
dole – Zavišić, Jović, Prekazi, Trifunović i Zalad.
Partizan je do trofeja u ovom takmičenju došao 1978. godine. U finalnoj utakmici u Beogradu, Partizan je savladao budimpeštanski Honved 1-0, golom Aleksandra Trifunovića sa penala. Do tada, pred Partizanom su padali sledeći rivali: 
* Partizan – Zbrojovka Brno 5-1
* Perugia – Partizan 1-2
* Zbrojovka – Partizan 2-3
* Partizan – Perugia 4-0
Ono što je kuriozitet je to što se igranje finala proteglo do decembra 1978. godine. Činjenica je da Mitropa kup nije bio pod ingerencijom UEFA tako da je dolazilo do izvesnih problema u njegovoj organizaciji. Zatim, takmičenje u tom kupu je počeo jedan tim Partizana – onaj šampionski iz 1977/78 a završio onaj iz sledeće sezone, kada su već bile vidljive velike poteškoće u igri tima, uzrokovane sukobima u vrhu kluba. 
Ipak, i pored svega, ovaj događaj i osvajanje ovog trofeja zaslužuje posebno mesto u istoriji Partizana.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *