Najnovije
Blog

Foto arhiva – Nikica Klinčarski

  Nikica Klinčarski, nekadašnji as Partizana, rođen je 1957. godine u makedonskom mestu Berovo. Član Partizana je postao 1976. godine, a već naredne sezone, 1977/78, s Partizanom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Plenio je svojom pojavom na terenu – iako omalenog rasta, redovno je bio među najzapaženijima na terenu. Za njega nije bilo izgubljene lopte niti predaha. Igrao je na više mesta u timu – i kao zadnji vezni igrač, i kao levi bek, i kao levo krilo. Njegov kvalitet je bio visoko cenjen od strane svih trenera koji su vodili Partizan, pa nije čudo što je Nikica Klinčarski bio kod svih trenera standardni prvotimac. Klinčarski je bio jedan od najbitnijih igrača u generaciji koju je Ante Mladinić nadmoćno doveo do titule prvaka, odigrao je tada sve 34 utakmice! U sezoni 1982/83, kada je Partizan osvojio svoju devetu titulu prvaka, a Klinčarski svoju drugu, Klinčarski je opet bio među najzapaženijim pojedincima. U Partizanu je boravio u dva navrata – prvo od 1976. do 1985, a onda od 1987. do 1989. godine. U drugom boravku u klubu, Klinčarski je učestvovao u osvajanju Kupa Jugoslavije 1989. godine, posle 32 godine čekanja. Tako je njegova karijera zaokružena i ovim trofejom. Takođe, ne treba zaboraviti da je Klinčarski jedan iz generacije koja je osvojila Srednjeevropski kup, 1978. godine.
  Koliko je Nikica Klinčarski doprineo Partizanu, najbolje govori činjenica da je sa 565 odigranih utakmica za Partizan u svim takmičenjima, na trećem mestu „večne liste“, iza Momčila Vukotića i Saše Ilića.
  Nikica Klinčarski je bio reprezentativac Jugoslavije, za koju je odigrao 8 utakmica i postigao jedan gol, i to na svom debiju, protiv Urugvaja na sarajevskom Koševu. Osim Partizana, igrao je u Sjedinjenim Američkim Državama, a karijeru je završio u švedskom klubu Vastra Frolunda. 
  Trenutno, Nikica Klinčarski radi kao trener u Partizanovoj omladinskoj školi.
  Statistika Nikice Klinčarskog, preuzeta sa www.partizan.rs:
 
 
 
 
Nikica Klinčarski (desno) sa Rešadom Kunovcem
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *