Najnovije
Blog

Foto arhiva, treneri Partizana – Slaviša Jokanović

Slaviša Jokanović, nekadašnji Partizanov as s početka 90-ih, rođen je 1968. godine u Novom Sadu. Fudbalom je počeo da se bavi u lokalnom RFK Novi Sad sa novosadske Detelinare. U sezoni 1988/89 postaje član novosadske Vojvodine, s kojom osvaja titulu šampiona u istoj sezoni i kao igrač doživljava potpunu afirmaciju. Po svojoj građi i stasu bio je atipičan za fudbalera – imao je košarkašku visinu ali uprkos tome posedovao je odličnu tehniku, a igrao je na mestu zadnjeg veznog igrača. U leto 1990. dolazi u Partizan. S Partizanom osvaja Kup Jugoslavije 1991/92, posle legendarnog finala u dve utakmice protiv  C. zvezde (1-0, 2-2) a ta druga finalna utakmica je ostala upamćena i po odlučujućem golu Slaviše Jokanovića, koji je doneo izjednačenje na 2-2 a samim tim i trofej u Humsku 1. Sezonu kasnije, Slaviša Jokanović s Partizanom osvaja i titulu prvaka. Godine 1993. Jokanović prelazi u Oviedo, a kasnije igra i za Tenerife i Deportivo La Coruna da bi 2000. prešao u Chelsea. Karijeru završava u španskom klubu Ciudad Murcia.
Jokanović je bio reprezentativac Jugoslavije, jedan od najistaknutijih u svojoj generaciji. Odigrao je u plavom dresu 64 utakmice i postigao 10 golova. Učestvovao je na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj i Evropskom prvenstvu 2000. godine u Holandiji i Belgiji. 
Slaviša Jokanović se u Partizan ponovo vraća kao trener u januaru 2008. godine. U prvoj sezoni osvaja s Partizanom „duplu krunu“, a kao kulminacija te sezone usledilo je gostovanje u poslednjem kolu u Kruševcu, kada je posle tri godine posta Partizan overio svoju 20. titulu prvaka, u karnevalskoj atmosferi koju su stvorili navijači Partizana. I naredne sezone Jokanović ponavlja uspeh i opet osvaja „duplu krunu“. U Ligi šampiona Jokanovićev Partizan zaustavljen je pred samom grupnom fazom, posle velike sudijske nepravde u dvomeču sa Fenerbahčeom. 
Ipak, ni dve titule ni dva kupa, nisu bili dovoljni da Slaviša Jokanović ostane trener Partizana. Posle eliminacije od kiparskog Apoela i uprkos prolasku u grupnu fazu Lige UEFA u jesen 2009, posle pobede u Žilini, Jokanović je morao da se povuče sa mesta trenera Partizana. Jokanović je, zajedno sa sportskim direktorom Ivanom Tomićem i funkcionerima – bivšim asovima, Batom Mirkovićem i Gordanom Petrićem, bio prva žrtva bahate politike nesposobnog predsednika kluba Dragana Đurića i njegovih pomagača iz uprave. Ipak, navijači Partizana znaju ko je šta uradio za Partizan, i istorija će svakoga staviti na mesto koje zaslužuje. 
Posle rada u Tajlandu, gde je takođe imao uspeha, Slaviša Jokanović sada trenira bugarski Levski iz Sofije.
Statistika Slaviše Jokanovića, preuzeta sa www.partizan.rs:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *