Najnovije
Blog

Kada se finale gledalo sa stena – 16.05.1979.

Fotografija koju vidite iz rubrike „Timovi kroz istoriju“ je nastala 16. maja 1979. godine, pred početak prve finalne utakmice Kupa Jugoslavije (tadašnjeg Kupa Maršala Tita) između Rijeke i Partizana, na riječkoj Kantridi.

 

Igrači Partizana pozdravljaju publiku pred početak finala. Na slici su, s leva na desno: 
Kozić, Zalad, Kunovac, Trifunović, Klinčarski, Todorović, Lazičić, Prekazi, Živković, Kovačević i Đurović. 

(kliknite na sliku za veću rezoluciju)

Te sezone Partizan je ostvario najslabiji plasman u istoriji domaće lige. Tek u poslednjem kolu sačuvao je prvoligaški status pobedom protiv Budućnosti od 4-2 , na Stadiou JNA. Ipak, u Kupu je Partizan znatno bolje igrao. Padali su redom sledeći rivali – u Humskoj OFK Beograd 5-1, Velež u gostima 12-11 penalima (0-0), Borac u Banjaluci takođe posle penala 6-4 (2-2) i u polufinalu zrenjaninski Proleter u Humskoj 1-0. 

Nažalost, nije bilo snage za završni udarac. Rijeka je u prvoj finalnoj utakmici slavila 2-1 (gol za Partizan postigao je Kozić) a u revanšu u Beogradu pred 55.000 navijača Partizana uspela je da odoli napadima „crno-belih“ – ostalo je 0-0.

Ipak, ova slika ostaje kao svedočanstvo velikog interesovanja koje je vladalo za prvu finalnu utakmicu u Rijeci. Na liticama Kantride vide se brojni gledaoci koji nisu imali straha da iz najopasnijih pozicija posmatraju ovaj meč. U centralnom delu tribine vidi se i grupa navijača Partizana sa crno-belim zastavama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *