Najnovije
Blog

Foto arhiva – Milan Galić (1938-2014)

Milan Galić, proslavljeni Partizanov strelac, rođen je 8. marta 1938. godine u Temerinu. Tokom ratnog vihora, ostao je bez oba roditelja i kao siroče završio u dečjem domu u Zrenjaninu. Tu je prvi put počeo da trči za loptom, kao mališan, a već sa 14 godina počinje da trenira u Proleteru. Ubrzo postaje član omladinske, a zatim i mlade reprezentacije Jugoslavije. Milan Galić postaje član Partizana 1959. godine, i tu njegovo golgetersko umeće dolazi do punog izražaja. Na 150 prvenstvenih utakmica postigao je 75 golova za Partizan, što je neverovatan prosek od 0,50 golova po utakmici! S Partizanom je osvojio 4 titule prvaka Jugoslavije (1960/61, 1961/62, 1962/63, 1964/65) i bio deo čuvene generacije „Partizanovih beba“ koja je igrala finale Kupa šampiona u Briselu 1966. godine. Tu sezonu Galić je proveo u JNA pa je odigrao samo 3 utakmice u najjačem evropskom takmičenju i postigao 2 gola. Što se tiče reprezentacije, Milan Galić je na 51 utakmici postigao 37 golova, pa je tako drugi strelac u istoriji nacionalnog tima, samo jedan gol iza Stjepana Bobeka. Retko koji svetski igrač se može pohvaliti takvim prosekom golova u nacionalnom timu – 0,725 golova po utakmici! Za reprezentaciju je debitovao  31. maja 1959. godine u kvalifikacijama za EP protiv Bugarske na Stadionu JNA i već u 1. minutu postigao gol! Učesnik je Olimpijade u Rimu 1960. godine, gde je sa jugoslovenskom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju, a kuriozitet je da je na svakoj utakmici olimpijskog turnira postigao gol! Bugari su opet bili njegove „mušterije“ pa im je u remiju 3-3 postigao sva 3 gola! Bio je najbolji strelac Olimpijade. Na EP 1960. bio je strelac i u polufinalu i u finalu i sa još četiri igrača bio najbolji strelac turnira! Na SP u Čileu 1962. godine na  pet utakmica Milan Galić je postigao tri gola. Te 1962. godine proglašen je za najboljeg jugoslovenskog sportistu u anketi JSL „Sport“.
Milan Galić nije se odlikovao naročitom visinom ali je posedovao hitrinu, agresivnost, stabilnost u duelima, izuzetan osećaj za gol i neustrašivost, i pre svega odličnu tehniku.
Jugoslovenski klupski fudbal i Partizan je napustio 1966. godine, i sa velikim uspehom je igrao za  belgijski Standard Liege i francuski Stade de Reims. Jedan je od fudbalera koji nije zapostavio školu, još kao igrač Proletera je završio gimnaziju, a po povratku u Jugoslaviju 1973. godine završio je pravni fakultet i do penzije je radio u FSJ kao pravnik. Prema svim ocenama, Milan Galić je jedan od najboljih napadača u istoriji FK Partizan i jugoslovenskog fudbala. O njegovom učinku ne govore, kao o nekim drugim igračima, legende niti višedecenijska propagandna mašinerija već konkretne brojke i dostignuća.
Milan Galić je iznenada preminuo 13. septembra 2014. godine u Beogradu.U srcima i pamćenju Partizanovih navijača ostaće zauvek kao jedan iz reda najvećih koji su nosili Partizanov dres.

 

 

One comment
  1. Bobby Zed

    Mala ispravka: Na Letnjim Olimpijskim Igrama Galic je bio prvi strelac turnira sa 7 golova, iza njega Bora Kostic sa 6, a tek onda Danac Nilsen sa 5 postignutih golova!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *