Najnovije
Blog

Foto arhiva – Borivoje Bora Đorđević

 
Borivoje Bora Đorđević, jedan od najvećih Partizanovih majstora fudbala, rođen je 1948. godine u Beogradu. Odrastao je u beogradskom kraju po imenu Prokop, u neposrednoj blizini Stadiona JNA, pa je za talentovanog dečaka jedini logičan izbor bio da se upiše u Partizanovu školu fudbala. Kao veoma talentovan fudbaler, već sa 17 godina debituje za Partizan, u čuvenoj sezoni 1965/66, kada je Partizan došao do finala Kupa šampiona. Igrao je u veznom redu i za njega nije bilo tajne u fudbalu. Sve do proleća 1975, kada je otišao iz Partizana, bio je tehnički najkompletniji Partizanov igrač. Nažalost, Bora Đorđević nije ni izbliza postigao onoliko koliko se od njega očekivalo. Razlog pre svega treba tražiti u povredama i bolesti usled kojih je dugo pauzirao – u jednom duelu sa igračem Maribora Klančnikom slomljena mu je noga, a takođe je imao pauzu usled žutice. I pored toga, sakupio je 194 prvenstvena nastupa za Partizan. Osim fudbalskih kvaliteta, Bora Đorđević je bio prvi Partizanov igrač čija je slava u tadašnjoj državi bila nalik slavi koju uživaju rokenrol zvezde – muškarci (navijači) su ga obožavali zbog fudbalske genijalnosti a devojke zbog fizičkog izgleda, pa je u tadašnjem izboru sportskog lista „Tempo“ Bora proglašavan za najlepšeg jugoslovenskog fudbalera. 
Paradoksalno je da jedan ovakav sjajan fudbaler nije osvojio nijedan trofej u Partizanu za deset godina koliko je nosio crno-beli dres! Bora Đorđević je imao tu nesreću da bude predvodnik Partizana u vreme kada klupska uprava, posle briselskog finala, nije imala nikakvu strategiju, pa se to odražavalo i na teren.
Bora Đorđević je iz Partizana prešao u Panathinaikos u sezoni 1975/76 i u narednoj sezoni uspeo ono što nije mogao u Partizanu, osvojivši titulu prvaka. Posle tri sezone među atinskim „zelenima“ prelazi u nemački SV Eintracht Trier, gde 1980. završava karijeru.
Borivoje Đorđević je nastupao za sve selekcije jugoslovenske reprezentacije i u svima je, osim u seniorskoj, bio kapiten. Za najbolji tim je odigrao 9 utakmica. Bio je učesnik Evropskog prvenstva u Italiji, 1968. godine. Posle igračke karijere, posvetio se privatnom poslu i ostao je van sveta fudbala do dana današnjeg, na žalost svih onih koji se sećaju njegovih majstorija.  A kako je Bora Đorđević igrao, više ćete saznati ako pročitate jedan od postova na ovom blogu. Inače, mlađi Borin brat – Boško, takođe je bio standardni prvotimac Partizana.
Statistika Bore Đorđevića, preuzeta sa www.partizan.rs:
 
 
 
Gol postignut C.zvezdi 1968. Bora je predriblao nekoliko igrača i golmana i onda plasirao loptu u mrežu: 
 
 
 
 
 
 
Sa bratom Boškom:
Golovi protiv Ujpesta 1969:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *