Najnovije
Blog

Kako smo saznali za Radnički i Hesnu

Neverovatno je kako vas ponekad neki mali detalji odvedu do neke veoma zanimljive priče. Pred novogodišnje praznike, tačnije – upravo 31. decembra, nas dvojica „arhivatora“ koji pretežno stojimo iza „Crno-bele nostalgije“, pregledali smo i obrađivali materijal za našu narednu istorijsku svesku, PFC Historical. Pre svega toga, u nekom neobaveznom razgovoru, saznali smo da Radnički iz Sremske Mitrovice ima impozantnu monografiju. Bitno je za dalji tok priče…

Čitajući tako izveštaje s kraja šezdesetih, zapalo nam je za oko jedno prezime, iz izveštaja neke nižerazredne utakmice koji se nalazio na istoj stranici gde i izveštaj sa meča Partizan – Olimpija. Naime, već dugo tragamo za identitetom nepoznatog igrača sa jedne timske slike Partizana iz 1967, a neki izveštaji iz „Sporta“ govore da bi to mogao biti izvesni Nikolić ili Antonijević. Zapažamo u tom izveštaju Antonijevića, igrača upravo Radničkog iz Sremske Mitrovice, u sastavu protiv Novog Sada, te daleke 1967. Zašto ne pogledati dalje, mada su šanse da „iskopamo“ bilo koji podatak ravne nuli. Tako smo mislili…

Prvi šok je usledio kada smo videli Fejsbuk stranicu Radničkog iz Sremske Mitrovice: takvu arhivu i toliki broj slika jedva da poseduju i najveća imena domaćeg fudbala poput Partizana i Crvene zvezde! A mitrovački Radnički u svojoj istoriji, koja traje od 1922, najviše što je uspeo je da dogura do Vojvođanske lige, trećeg ranga takmičenja! Ogroman broj albuma, slike mnogih igrača, hiljade fotografija, zapisnici sa utakmica, pa čak i fotografije sa sahrana istaknutih igrača! Povezujemo, sabiramo dva i dva, i shvatamo da je ta arhiva ustvari služila kao građa za monografiju Radničkog, koja je pomenuta na početku priče. U svim tim slikama i zapisnicima, pronalazimo i tog Antonijevića, tačnije Ivicu Antonijevića, koji je igrao od 1967. do 1969. za Radnički. Teoretski, mogao bi on biti čovek kojeg tražimo sa one timske slike, iako je malo verovatno. Iako je bio 31.decembar popodne, rešim da pošaljem poruku administratoru stranice Radničkog, ne očekujući, najiskrenije, bilo kakav odgovor.

Kakva zabluda! Već sutradan, 1. januara, stiže odgovor! Javlja se gospodin Jovica Stević, administrator stranice Radničkog. Kaže da je on autor te monografije, da Radnički poseduje hiljade i hiljade slika, te da će proveriti arhivu Radničkog u želji da nam pomogne oko identiteta igrača kojeg tražimo. Ljubazno se zahvalimo, očekujući da će se to desiti u narednih nekoliko dana. Ne, Jovica Stević se javlja posle par sati, 1.januara (!?) i daje nam informacije! Nije uspeo da pronađe Ivicu Antonijevića, ali je od njegovog bivšeg saigrača saznao gde živi, kontaktirao je posle dva dana i njegovog brata, raspitao se o karijeri Antonijevića, i – najverovatnije, mitrovački Antonijević nije anonimni momak kojeg tražimo. Ipak, gospodin Stević ništa ne prepušta slučaju – poslao je i pismo Antonijeviću!

Zatečeni smo brzinom reakcije, posvećenošću i profesionalnim odnosom Jovice Stevića. Kamo sreće da kompletan srpski fudbal počiva na tim osobinama. I onda, kad smo već kod arhive, radoznalo ptetražujemo naše podatke i vidimo da je Partizan preko dvadeset puta igrao u Sremskoj Mitrovici, ali u 99% slučajeva to je bilo protiv FK Srem, a samo jednom protiv Radničkog, u Hesni, kako se zove deo Sremske Mitrovice gde je ovaj klub smešten. Ipak, bilo bi lepo da imamo i te slike, ako ih Jovica Stević poseduje, i ako je voljan da ih podeli sa nama…

Jovica Stević ne samo da je voljan da podeli slike sa nama, već ih je ekspresno i poslao – čitav album, čak 23 slike sa utakmice Radnički – Partizan, odigrane 2002. povodom 80 godina Radničkog! Neverovatno!

Uzgred, saznajemo i da je gospodin Stević verni navijač Partizana. Sve to nije presudno za našu priču – njegova poslovnost i ljubaznost imponuju, bez obzira na klupske boje kojima je privržen, ali svakako je lepo saznanje da jedan takav fudbalski zanesenjak, u najboljem smislu te reči, navija za naš klub.

Dakle, dobijamo i slike, i dozvolu, da ih podelimo sa našim čitaocima. Osim slika, dobijamo i poziv da za dve godine budemo gosti na proslavi 100 godina Radničkog! Planirano je, i načelno dogvvoreno da tim povodom u mitrovačkoj Hesni gostuje…nećemo vam otkrivati, čekamo da se to i obelodani, a onda ćete biti šokirani. Ne, nije Partizan, već neki drugi velikan koji uopšte nije iz Srbije…

Upoznavanje sa istorijom Radničkom, njegovom bogatom arhivom i pre svega gospodinom Stevićem, bilo je zaista više nego prijatno iskustvo. Raduje da u malim sredinama postoje ljudi koji brinu o istoriji svojih klubova. I ništa više nema potrebe dodati, osim reči Jovice Stevića:

Radnički je mali klub, ali sa velikim srcem. A bez kvalitetnih i dobro organizovanih malih klubova, nema ni dobrog profesionalnog fudbala.

Jovici Steviću i njegovom Radničkom želimo puno uspeha, još jednom se zahvaljujemo na slikama i pomoći, u očekivanju stogodišnjice kluba.

* izvor slika: arhiva FK Radnički (Sremska Mitrovica)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *