Najnovije
Blog

Partizan kao River Plejt

  Na našem blogu mogli ste svojevremeno da pročitate kada je Partizan svoje prvobitne, crveno-plave boje, zamenio crno-belima. Da se podsetimo – pre tog prelaska na crno-belo i pojave  novog i za tadašnje prilike u domaćem fudbalu, sasvim neuobičajenog vizuelnog identiteta, Partizan je osim prugastih crveno-plavih dresova, nosio razne druge varijante sastavljene od crvene, plave i bele boje.

  Vreme nemaštine je diktiralo i fudbalsku modu, pa se nosilo ono šo se moglo nabaviti i priuštiti. Od prvih dresova, napravljenih od padobranske svile, pa sve do prugastih crveno-plavih, ili jednobojnih plavih, belih ili crvenih majica. Rezultat tog šarenila bio je taj da Partizan nije bio klub koji je bio prepoznat po svom vizuelnom identitetu, pa se od početnih, crveno-plavih službenih boja, došlo dotle da se u jesen 1958. godine, neposredno pred konačni prelazak na crno-bele dresove, u tadašnjoj štampi za igrače Partizana ustalio nadimak ,,beli“.

  Jedan od tih raritetnih i prepoznatljivih dresova je svakako ovaj sa dijagonalnom prugom. Dugo smo mislili da je u pitanju beli dres sa plavom prugom, zbog uticaja i blizine Mađarske i njenog slavnog tima, budimpeštanskog MTK…

  Ipak, jedna turneja po Južnoj Americi i jedan novinski tekst iz proleća 1954. godine, rešavaju i ovu dilemu. Naime, krajem 1953. i početkom 1954. godine, Partizan je boravio na južnoameričkoj turneji. Ekspedicija našeg kluba je i bukvalno novu 1954. godinu dočekala na ,,zelenom kontinentu“. Na toj turneji Partizan je igrao sa velikanima južnoameričkog fudbala: čileanskim Kolo-Kolom, urugvajskim Penjarolom, argentinskim Rasingom, Njuels Old Bojsima i River Plejtom i paragvajskim Libertadom.  
  Nedugo potom, Partizan je u šampionatu Jugoslavije 1953/54, tačnije 11. aprila 1954. dočekao na svom terenu ekipu skopskog Rabotničkog. Partizan je pobedio rezultatom 8-0, ali osim izveštaja sa utakmice, tadašnji popularni beogradski časopis ,,Futbal“ donosi i ovaj članak, u svom broju 53 od 13. aprila 1954:

  Moderno nije uvek i ukusno
  Partizanovi dresovi sa ,,lentom“ 

  Skopljanci imaju dresove slične Partizanovim. Nisu imali druge i zato je domaći tim morao da se liši svojih boja. Izvučeni su novi dresovi, kupljeni u Buenos Ajresu, bele majice sa širokom crvenom trakom ukoso položenom, od pasa preko ramena. Ružni dresovi! Kažu da su pogodni za noćne utakmice, ali danju ne ostavljaju nimalo povoljan utisak. 

O utisku novinara ,,Futbala“ da su dresovi ružni, nećemo polemisati jer ukusi su različiti. Ali ako ,,saberemo dva i dva“, očigledno je da se kupovina dresova u Buenos Ajresu desila upravo tokom zimske turneje na prelasku iz 1953. u 1954. godinu, a da je dizajn tih dresova identičan dresovima argentinskog velikana, ekipe River Plejta. Inače, Partizan je protiv River Plejta igrao 30. januara 1954. i taj meč je završen 1-1.   

Partizan – Rabotnički 8-0, 11.4.1954.

  Dakle, beli dres sa crvenom dijagonalnom prugom, a ne plavom, kako smo mislili. Ovaj dres je izuzetno retko nošen, čak i tekst iz časopisa ,,Futbal“ sugeriše da je u pitanju rezervna garnitura Partizanovih dresova, jer su se boje Rabotničkog poklapale sa bojama Partizana. Kasnije, ovaj dres je viđan uglavnom na fotografijama Partizanovih omladinaca ili drugog tima.

  Osim što rasvetljava još jedan detalj iz klupske istorije, ovo saznanje ne menja ništa bitno. Navijači Partizana ne bi trebalo da imaju bilo kakvu nelagodu u vezi toga što su na tom dresu boje koje su ujedno i klupske boje našeg najvećeg rivala. Naime, iste boje su, zajedno sa plavom, bile i deo Partizanovog vizuelnog identiteta sve do početka 1959. godine.

  Bitnije od svega je prikazati svoju istoriju onakvom kakva ona i jeste bila, ne služeći se naknadnim falsifikatima i ulepšavanjima, kao što to danas mnogi čine. A epizoda sa južnoameričkom turnejom i dresovima River Plejta kupljenim tom prilikom je svakako jedan lep kamenčić u mozaiku bogate Partizanove istorije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *