Najnovije
Blog

Partizan u izdanju „SN revije“ 1981/82

  Nekadašnja Jugoslavija obilovala je štampom, naročito sportskom. Veća i mnogo ozbiljnija država, više novca, veće interesovanje za sport, publika od preko 20 miliona potencijalnih čitalaca – sve su to faktori koji su doprinosili pravom procvatu sportske štampe.

  Mišljenje autora ovog bloga, sa kojim možete a i ne morate da se složite, je da je zagrebačko sportsko novinarstvo (uključujući štampane i tadašnje elektronske medije) bilo daleko kvalitetnije od beogradskog. U beogradskim izdanjima se dosta toga zasnivalo na improvizaciji, dok je kod njihovih zagrebačkih kolega bila očigledna sistematičnost. Da li se, na primer, još neko seća neverovatne edicije „Svijet sporta“, preko koje su predstavljeni portreti hiljada sportista i klubova? Kartice u koloru, deset komada, spakovane u najlonsku kesicu…

  Jedan dokaz u prilog ovoj tvrdnji je i izdanje pred vama. Bilo je to specijalno izdanje zagrebačkih „Sportskih novosti“, tačnije njihovog nedeljnog časopisa „SN revija“ pod imenom „Priče o posteru“, iz 1981/82. Kroz ovo izdanje predstavljeni su tada najveći klubovi Jugoslavije – Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda i naravno, Partizan. Svako izdanje je donosilo priču o klubu, podsećanje na istorijat i najveće uspehe, kratak intervju sa vodećim ljudima kluba, portret trenera i kapitena, poneku zanimljivost vezanu za identitet i istoriju kluba. A unutra, kada se celo izdanje rasklopi, nalazio se gigantski poster ekipe!

  Slike pred vama će vam bar približno dočarati kako je izgledalo ovo izdanje. Zasluge za ove skenirane sadržaje idu na adresu vernog čitaoca bloga i navijača Partizana, Milena Krnjajića, koji se potrudio da ovo izdanje otrgne od zaborava:

Da ipak nije bilo sve savršeno, svedoči naslovna strana na kojoj se nalazi slika ekipe Partizana koju čini samo deset fudbalera sa trenerom Kaloperovićem!  

  Portret o tadašnjem kapitenu Momčilu Vukotiću je u tekstu pod imenom „Čovjek od povjerenja“.  Tekst je napisao novinar, a bivši igrač Partizana Miroslav Rede. Inače, sve fotografije možete videti u većoj rezoluciji ako kliknete na njih. Zatim, sledi i portret trenera Tomislava Kaloperovića

  Svoje viđenje tada aktuelne situacije u klubu dali su i najviši klupski funkcioneri Špiro Sinovčić i Dragan Papović:

Predstavljena je i čuvena generacija sa briselskog finala Kupa šampiona 1966, a tekst poznatog novinara Dragiše Kovačevića, posvećen Partizanovoj himni a preko nje i ogromnoj ljubavi navijača prema Partizanu, takođe se našao u ovom izdanju…

  Posvećena je i pažnja četvorici bivših asova – Bobeku, Zebecu, Čajkovskom i Milošu Milutinoviću. Sve u svemu, bilo je to vrhunsko izdanje za to vreme, kojeg se ni danas ne bi postidela nijedna novinska kuća.
 Sličan poduhvat „SN revija“ je pokušala i u sezoni 1982/83, jedno izdanje je sadržavalo priču o četiri kluba, predstavljenih kroz portrete kompletne ekipe, ali ta edicija nije bila dugog daha. 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *