Najnovije
Blog

Pozdrav z Ostravy!

  Kada je pre godinu dana na ovom blogu napisan post o tome kada je Partizan prvi put obukao crno-bele dresove (a to je bilo 8. marta 1959. godine), kao ilustracija prelaska na nove klupske boje priložena je i jedna lepa fotografija iz tog vremena. Na njoj je ekipa Partizana u crno-belim dresovima.

  U krugovima oko kluba i među nekim navijačima postojala je priča kako je to utakmica na kojoj je Partizan prvi put obukao crno-beli dres. Malopre pomenuti post je razvejao te pretpostavke – Partizan je debitovao u crno-belom protiv titogradskog Borca u kupu, 8. marta 1959. a u prvenstvu sedam dana kasnije protiv Vojvodine. Oba meča igrana su na Partizanovom stadionu.

  Ipak, ostalo je nepoznato gde je ova fotografija snimljena i kojom prilikom? Očigledno je da na slici nije Stadion JNA, kako se tada zvao naš hram fudbala, a takođe nije ni neki od stadiona u tadašnjoj Jugoslaviji. Listali smo monografije kluba, stare novine, pretpostavke su išle ka jednom od stadiona u tadašnjoj Čehoslovačkoj…

  Saradnik bloga, Nikola Radulović, je te pretpostavke i potvrdio i pružio krunski dokaz – slika je nastala na stadionu Bazaly u Ostravi, 5. jula 1959. godine. Ovo je ekipa Partizana koja je doputovala u Ostravu na utakmicu protiv Banjika u okviru prvog kola Mitropa kupa. Utakmica je završena 1-1, a u revanšu u Beogradu Partizan je slavio sa 3-2 i plasirao se u sledeći krug takmičenja. Fotografija koju je Nikola pronašao na sajtu trstenicani.com a na kojoj su prikazani fudbaleri Partizana Šoškić i Jončić, potvrđuje da je u pitanju stadion u Ostravi. Izgled tribine, oprema Partizanovih fudbalera, sastav Partizana sa te utakmice – sve se slaže sa gornjom fotografijom.

  Ono što je još zanimljivo – Bazaly stadion je otvoren 19. aprila 1959. godine, tek dva i po meseca pre odigravanja utakmice između Banjika i Partizana!
  Dakle, ova timska slika je definitivno nastala u Ostravi. To svakako nije prva utakmica Partizana u crno-belim dresovima, čak ni prva međunarodna u toj opremi – pre nje, Partizan je odigrao najmanje jednu internacionalnu utakmicu u crno-beloj opremi, 2. jula 1959. protiv Ferencvaroša u Beogradu. 
  Ipak, to svakako ne umanjuje vrednost i kvalitet ove fotografije. Ako ništa drugo, blog „Crno-bela nostalgija“ je rešio još jednu dilemu iz prošlosti kluba.

  Da je ova fotografija nastala u Ostravi, dokaz je i 12. broj „Partizanovog vesnika“, koji donosi ovu sliku uz potpis „Tim Partizana pred utakmicu s Banjikom“.

7 comments
  1. Леки

    Ја сам дуго сматрао да је фотографија направљена на НЕП стадиону у Будимпешти 21. маја 1958.
    Следи логично питање онда када је била та утакмица са Јувентусом када су нам поклоњени ти први црно-бели дресови?

  2. Aleksandar Pavlovic

    To niko ne zna, za tu utakmicu protiv Juventusa. Mene ne bi iznenadilo da je to malo romansirano, da ne kažem izmaštano. Navodno, u pitanju je bio neki turnir mlađih kategorija, pokrovitelj turnira je bio Juventus, i Partizan je kao nagradu dobio crno-bele dresove. Samo bi jedan čovek mogao možda da zna, jedini koji je u životu iz te prve generacije, a to je Marko Valok.

  3. Aleksandar Pavlovic

    Pronašao sam podatke da je mladi tim Partizana u februaru i martu 1959. godine, neposredno pre prelaska na crno-bele dresove, igrao na tradicionalnom turniru u Vijaređu. Protivnici su bili Sampdorija, Milan, Đenova…moguće da se taj događaj sa dresovima Juventusa, ako se uopšte odigrao – desio tada.

  4. Леки

    Више играча је помињало добијање дресова од Јувентуса, Шошкић је један од њих, зато ми је то била највероватнија опција.
    "Stariji sam od Partizana osam godina. Nije točno da je Franjo Tuđman formirao Partizan niti da je promijenio dresove. Na utakmici Partizan – Juventus promijenili smo boje, kada nam je nakon remija, u znak pažnje, predsjednik Juvea poklonio dresove. Bilo je to na inicijativu Bobeka, Takača i Bore Mihajlovića", rekao je Šoškić.
    Друга опција је да је наводно Партизан играо са Болоњом на том турниру који си поменуо али није имао дресове у различитој боји па је позајмио једну гарнитуру од Јувентуса(био у другој групи тада)коју је касније задржао.

  5. Aleksandar Pavlovic

    Utakmica protiv Juventusa jeste završena remijem 1-1, problem je samo što je ta utakmica odigrana 08.06.1960. Godinu i više posle prelaska na crno-bele dresove. Utakmica je igrana u Torinu i Partizan je na njoj nosio crno-bele drsove, ali svoje, sa svojim grbom. Jedino ako nije neka utakmica protiv Juventusa ranije, ali je ja nisam našao kad su u pitanju prvi timovi. Ili je turnir u Vijaređu, na kojem Juve nije igrao protiv nas.

  6. Леки

    Још једно питање пријатељу, када смо променили грб на дресу у црно-бели?Провлачи се 1958 година што је са овим приказаним немогуће?Поз.

  7. Aleksandar Pavlovic

    Zanimljivo pitanje, ali ne znam kada se to tačno desilo. Pretpostavljam ubrzo posle promene boje dresova u crno-bele. Treba pogledati pažljivo stare slike i tačno utvrditi. Vidi se da je na prvim crno-belim dresovima grb i dalje u starim bojama, dosta je svetliji. Nikako ne može biti 1958, samo 1959. ili možda posle toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *