Najnovije
Blog

Treneri Partizana – Aleksandar Tomašević (1908-1988)

Aleksandar Tomašević je rođen u Beogradu
1908. godine i do početka Drugog svetskog rata upisao je 12 nastupa za
reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije uz 8 postignutih golova. Igrao je za Jedinstvo, Soko i BASK. Posle rata bavio se trenerskim poslom, trenirao je sarajevski Željezničar, ljubljanski Krim, C. zvezdu, ljubljanski Odred, skopski Vardar, splitski Hajduk, Partizan, beogradski radnički i solunski Iraklis. 

 
Aleksandar Tomašević je bio trener Partizana u sezoni 1955/56. Te sezone Partizan je osvojio drugo mesto, u Kupu Jugoslavije je eliminisan na samom početku takmičenja, ali će ta sezona ostati upamćena po debiju Partizana u evropskim kupovima pod okriljem UEFA.

Te 1955. godine Partizan je dobio poziv od UEFA da učestvuje u prvom Kupu evropskih šampiona, pa je imao čast i da otvori to renomirano takmičenje, utakmicom protiv Sportinga u Lisabonu, završenoj 3-3. Posle pobede nad Sportingom u revanšu od 5-2, Partizan je u osmini finala naleteo na madridski Real i bio elimisan od budućeg osvajača tog prvog KEŠ-a. U dve utakmice Real je bio bolji za samo jedan gol (4-0, 0-3). Malo više sudija, a malo i sreća bili su na strani Španaca u revanšu.

Osim kao čovek koji je trenirao Partizan u prvoj evropskoj sezoni, Aleksandar Tomašević je u istoriju ušao i kao jedan od četvorice trenera koji su trenirali oba beogradska „večita rivala“, i Partizan i C. zvezdu.

Aleksandar Tomašević je preminuo u Beogradu, 21. februara 1988. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *