Najnovije
Blog

Foto arhiva, treneri Partizana – Marko Valok

Marko Valok, nekadašnji slavni fudbaler Partizana, rođen je 1927. godine u Surčinu, mestu  kraj Beograda. Drugi svetski rat je kao dečak proveo  u partizanima, a posle rata je postao oficir. Fudbalom je počeo da se bavi u zemunskom klubu Vitez, ali ozbiljnije tek u armiji, i u sezoni 1947/48 postao je član Partizana. Tada počinje jedna sjajna karijera, tokom koje je Marko Valok osvojio s Partizanom jednu titulu prvaka Jugoslavije (1948/49) i tri Kupa Jugoslavije (1952, 1954, 1957). Tokom tih godina u Partizanu, Marko Valok je postao sjajan strelac, jedan od najboljih u istoriji kluba, a pogađao je mrežu u sva tri finala Kupa Jugoslavije koje je osvojio s Partizanom. Bio je najbolji strelac jugoslovenske lige 1950. godine sa 17 postignutih golova. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao šest utakmica i postigao tri gola. Marko Valok je u istoriju ušao i kao igrač koji je u dresu Partizana dao najviše golova Crvenoj zvezdi u prvenstvenim utakmicama – ukupno trinaest! Time je postao najbolji strelac u istoriji „večitog derbija“. Marko Valok je bio jedinstven sportista – bio je i oficir (dogurao do čina potpukovnika) i vrhunski fudbaler! 

Statistika Marka Valoka, preuzeta sa www.partizan.rs:


Marko Valok, je bio  trener Partizana u prvom delu sezone 1963/64, a pre Partizana trenirao je nacionalni tim Burme. Posle Partizana, u Jugoslaviji je trenirao ekipe Budućnosti, Vojvodine kao i drugoligaške ekipe banjalučkog Borca, Teteksa iz Tetova, zemunske Galenike (sadašnji FK Zemun) i Rada, što mu je bio i poslednji trenerski posao. Tokom 1977. godine, jedno kraće vreme bio je i selektor reprezentacijeJugoslavije, vodio je nacionalni tim na šest utakmica.
Ostvario je i inostranu karijeru, trenirajući prvo Filadelfiju a početkom osamdesetih godina 20. veka i tursku Adanu.
Tokom njegovog boravka na klupi Partizana u prvom delu sezone 1963/64, Partizan je ostvario bilans od pet pobeda, tri nerešene igre i pet poraza. Bila je to je jedina sezona u prvoj polovini šezdesetih godina kada Partizan nije osvojio titulu prvaka, sezona kada se „hvatao zalet“ za sledeće dve godine kada je Partizan nadmoćno prvo osvojio titulu prvaka a kasnije stigao i do drugog mesta u Evropi.
Marko Valok kao trener ni izbliza nije ostavio trag u Partizanu kao dok je tresao mreže u dresu Partizana, ako se gleda po osvojenim trofejima, ali je njegov doprinos kao dugogodišnjeg trenera i čoveka koji je svojim znanjem i savetima bio od velike pomoći drugim Partizanovim stručnjacima, jednostavno nemerljiv. Marko Valok danas živi u Beogradu.

Marko Valok postiže gol C. zvezdi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *