Najnovije
Blog

Foto arhiva – Milutin Šoškić (1937-2022)

  Milutin Šoškić, najbolji golman u istoriji Partizana, rođen je 31.12.1937. godine u selu Jablanica kod Peći. Posle Drugog svetskog rata sa porodicom dolazi u Beograd i kao dečak počinje neformalno da trenira u Crvenoj zvezdi. Ipak, jedan odlazak na teren tadašnjeg Stadiona JNA na kojem je igrao Partizan, odredio je Šoškićevu sudbinu. Svidela mu se atmosfera u Partizanu, ostao je u Humskoj ulici i uskoro bio registrovan. Kasnije, Šoškić će postati istinska legenda Partizana.
  Za Partizan je debitovao u sezoni 1955/56. Tokom narednih jedanaest godina u Partizanu, Šoškić je odigrao ukupno 410 utakmica, od toga 177 prvenstvenih. Dogurao je i do kapitenske trake, koju je nosio i u čuvemom finalu Kupa evropskih šampiona u Briselu protiv Reala.
  Sa Partizanom, Milutin Šoškić je osvojio četiri titule šampiona Jugoslavije – 1960/61, 1961/62, 1962/63 i 1964/65.  Naravno, nije sve u Partizanu bilo med i mleko za Šoleta. Imao je i periode oporavka posle teških povreda, kada su mu svi prognozirali kraj karijere, imao je i trvenja sa klupskim funkcionerima, ali je i pored svega toga ostvario impozantnu karijeru na golu Partizana, kakvu nije ni pre ni posle njega ostvario niko drugi na mestu golmana.
   Još na početku karijere, Šoškić se nametnuo kao veliki talenat. U Partizanu je brzo postao neprikosnoven među stativama,  a vrlo rano je debitovao i za nacionalni tim – bilo je to 11. oktobra 1959. kada je na utakmici protiv Mađarske zamenio Bearu. Bilo je simbolike u toj izmeni – jednog velikog golmana zamenio je njegov mladi naslednik. Do dana današnjeg, ispostavilo se kasnije, Beara i Šoškić su ostali najbolji domaći čuvari mreže! U reprezentaciji Jugoslavije Milutin Šoškić je odigrao 50 utakmica, a to je pravi „zlatni jubilej“. Sa reprezentacijom, Šoškić je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Rimu, 1960. godine. Bio je i član reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Čileu, 1962. godine, kada smo osvojili četvrto mesto.
  Njegove sjajne odbrane, i u Partizanu i u nacionalnom timu, donele su mu veliku počast – naime, Milutin Šoškić je dobio poziv da brani za Tim sveta na utakmici protiv Engleske, 1965. godine na Vembliju. To je, na ličnom planu, kruna njegove karijere, momenat kada je Šoškić priznat kao svetska fudbalska vrednost!

 

  Utakmica finala Kupa šampiona u Briselu bila je ujedno i poslednja Šoškićeva utakmica za Partizan. Posle toga, odlazi u Nemačku i brani za Keln (1. FC Koln) sve do 1971. godine. Tokom perioda u Nemačkoj doživeo je dva loma noge, što ga je svakako sprečilo da ostvari više nastupa u Kelnu.
  Po povratku u Jugoslaviju radi kao trener, preuzima ekipu OFK Beograda, a kasnije i Kikinde. Sudbina ka kasnije vraća u njegov Partizan, gde je dugo radio kao pomoćnik mnogim trenerima i kao trener golmana. Bio je asistent i u šampionskim generacijama koje su vodili Miloš Milutinović i Nenad Bjeković.
  To nije bio kraj inostrane karijere Milutina Šoškića. Odlazi u Ameriku, na poziv Bore Milutinovića, i od 1993. pa sve do 2006. radi kao trener golmana u američkoj reprezentaciji. Milutin Šoškić je imao znatnog udela u formiranju takvih golmanskih asova kao što su Bred Fridel, Kejsi Keler i Tim Hauard.
  Milutin Šoškić je preminuo 27. avgusta 2022. godine u Beogradu.

 

 

 

Milutin Šoškić i Lav Jašin
U Timu sveta – gornji red, sedmi s leve strane

 

 

 

 

 

 

Milutin Šoškić kao kapiten Partizana u finalu Kupa šampiona protiv Reala, 1966.

 

 

 

 

2 comments
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *