Najnovije
Blog

Foto arhiva – Franjo Rupnik (1921-2000)

  Franjo Rupnik, nekadašnji fudbaler Partizana, rođen je 1921. godine u Osijeku. Fudbalom je počeo da se bavi u osječkom Hajduku, da bi 1943. godine prešao u zagrebačku Konkordiju, a naredne godine u Zagorac iz Varaždina. Član Partizana postaje odmah po osnivanju kluba, 1945. godine. Igrao je u sredini terena.

  Franjo Rupnik se nije dugo zadržao u Partizanu – samo godinu i po dana, ali je za to vreme uspeo da svoje ime upiše u istoriju kluba. Naime, osim što je bio član postave koja je odigrala prvu utakmicu u istoriji Partizana, on je i prvi Partizanov igrač koji je postigao gol protiv Crvene zvezde, kao i prvi strelac u okršajima ova dva beogradska rivala. To se desilo na prvom susretu ova dva rivala, 21. aprila 1946. godine. U pitanju je bio prijateljski meč koji je Partizan rešio u svoju korist sa 2-0. 

  Rupnik je odigrao ukupno 59 utakmica za Partizan, i postigao 57 golova, a u prvenstvu Jugoslavije odigrao je 17 utakmica uz 12 postignutih golova. Po odlasku iz Partizana, krajem maja 1947. godine, Rupnik je dugo nastupao za Proleter iz rodnog Osijeka (današnji NK Osijek) a po završetku igračke karijere, radio je kao trener mlađih kategorija u istom klubu.

  Zabeležio je i šest nastupa za reprezentaciju Jugoslavije uz jedan postignut gol. Franjo Rupnik je umro u Osijeku, 2000. godine. 

One comment
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *