Najnovije
Blog

Foto arhiva – Vladimir – Vladica Kovačević (1940-2016)

  Vladimir Kovačević, jedan od najboljih Partizanovih fudbalera svih vremena, rođen je 07.01.1940. godine u Ivanjici. Još kao dečak došao je u Partizan i priključio se omladinskoj školi kluba iz Humske ulice. Igrao je na mestu centralnog veznog igrača, a zbog svojih kvaliteta i sjajnog osećaja za organizaciju igre, dobio je nadimak Poslovođa. Za prvi tim Partizana debitovao je 1958/59 a već od naredne sezone postaje nezamenljivi član prvog tima. Iako naizgled krhke građe, takva njegova fizička konstitucija nije ga sprečavala da izraste u sjajnog centralnog veznog igrača, a veoma često je umeo da se upiše u strelce. Vladica Kovačević je sa Partizanom osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije (1960/61,1961/62,1962/63,1964/65) i bio je član ekipe koja je došla do finala Kupa evropskih šampiona u sezoni 1965/66. U tom pohodu na finale, Kovačević je postigao tri gola, od kojih se izdvajaju dva gola protiv Sparte, u čuvenoj utakmici četvrtfinala. Ukupno, u svim svojim nastupima za Partizan u Kupu šampiona, Vladica Kovačević je postigao 11 golova. Kuriozitet je da je u sezoni 1963/64 na utakmici Partizana protiv luksemburškog šampiona Jeunesse Esch, koju je Partizan dobio sa 6-2, Kovačević postigao 4 gola! 
  Posle nesrećnog briselskog finala, Kovačević odlazi u Francusku i nastupa za Nantes, a posle godinu dana se vraća u Jugoslaviju, odlazi na odsluženje vojnog roka i posle toga nastavlja da igra za Partizan, sve do 1970. godine. Tada opet odlazi u Francusku i nastupa za Angers SCO, gde i završava karijeru. 
  Vladimir Vladica Kovačević je odigrao 13 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije i postigao dva gola, od kojih je jedan gol dao Engleskoj, u maju 1965. godine. Učestvovao je na Svetskom prvenstvu u Čileu, 1962. godine. 
  Po završetku igračke karijere, Vladica Kovačević je postao fudbalski trener. Bio je na skoro svim trenerskim pozicijama u Partizanu, osim šefa stručnog štaba. Njegov najveći doprinos je svakako bio u omladinskoj školi Partizana, čiji je dugo bio i direktor. Od novembra 1981. do februara 1983. Kovačević je bio trener francuskog kluba Lyon.
Vladica Kovačević je preminuo 28. jula 2016. godine u Beogradu.
Statistika Vladice Kovačevića, preuzeta sa www.partizan.rs:
 
Vladica Kovačević protiv praške Sparte (5-0) u 1/4 finalu Kupa šampiona 1966.
Kovačević (desno) sa Manetom Bajićem
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *