Najnovije
Blog

Foto arhiva – Ivica Kralj

  Ivica Kralj, bivši golman Partizana, rođen je 1973. godine u Tivtu. Još kao pionir postao je član Partizana. Javnost je za njega prvi put saznala u jesen 1989. godine, kada je zbog problema sa povredama golmana Omerovića, Kralj morao da bude rezerva Panduroviću na derbiju protiv C.zvezde, iako je imao tek 16 godina. Posle toga, proveo je nekoliko sezona na pozajmicama u Jastrepcu, Zvezdari i Arsenalu iz rodnog Tivta. 
  Za Partizan je debitovao u sezoni 1995/96 i uskoro postaje standardni golman „crno-belih“. Njegov meteorski uspon rezultira pozivom u reprezentaciju Jugoslavije, a na svom trećem nastupu za državni tim, Kralj pruža sjajnu partiju u Pragu protiiv Češke, na utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Francuskoj. To mu je pomoglo da prigrli dres sa brojem 1 u nacionalnom timu. 
    Za Partizan brani sve do jeseni 1998. godine i u tom periodu osvaja s Partizanom dve titule prvaka (1995/96 i 1996/97) i jedan kup (1997/98). Kralj odlazi u Porto ali tamo ne uspeva da se izbori za značajniju ulogu, pa kraće vreme brani na pozajmici u Radničkom iz Kragujevca. U sezoni 1999/00 potpisuje za holandski PSV, ali ni tu ne dolazi do punog izražaja, pa u sezoni 2000/01 kao pozajmljeni igrač PSV-a brani za Partizan. Godine 2003. Ivica Kralj se definitivno vraća u Partizan u kojem brani narednih pet godina. U tom periodu Ivica Kralj sa Partizanom osvaja još jedan nacionalni šampionat (2004/05) ali je taj period u njegovoj karijeri najviše ostao upamćen po njegovoj izuzetnoj partiji na utakmici kvalifikacija za Ligu šampiona, avgusta 2003, Newcastle-Partizan.  
  Kralj ostaje u Partizanu do leta 2007, tada odlazi u ruski Rostov, a godinu dana kasnije u Spartak iz Trnave, gde završava karijeru. 
  Ivica Kralj je odigrao 41 meč za reprezentaciju, a branio je na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj i Evropskom prvenstvu 2000. godine u Holandiji i Belgiji. Uz Mladena Božovića i Vladimira Stojkovića, Ivica Kralj spada u red najboljih golmana Partizana u poslednjih dvadeset godina.
Statistika Ivice Kralja, preuzeta sa www.partizan.rs:

 
 
Ivica Kralj brani penal u Groningenu, 2006.
 
 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *