Najnovije
Blog

Foto arhiva – Srečko Katanec

  Srečko Katanec, bivši Partizanov fudbaler, rođen je 1963. godine u Ljubljani. Fudbal je počeo da trenira još kao sedmogodišnji dečak u NK Ljubljana, da bi 1981. godine postao član najboljeg slovenačkog prvoligaša, Olimpije. Tri i po sezone je igrao za Olimpiju, postao njen najbolji igrač, što mu je otvorilo vrata zagrebačkog Dinama, čiji je dres nosio od leta 1984. do leta 1986. godine. U leto 1986. Srečko Katanec, tada već standardni jugoslovenski reprezentativac, postaje član Partizana, tokom nezaboravnog prelaznog roka, kada su Partizan osim njega pojačali i Milko Đurovski iz C. zvezde i Fadilj Vokri iz Prištine. Igrajući na poziciji zadnjeg veznog igrača, postaje standardni član prvog tima Partizana, a među navijačima je imao status borca bez mane i straha, za kojeg nije postojala izgubljena lopta ili duel. Nije mu strano bilo ni da pogađa protivničke mreže, naročito šutevima glavom. S Partizanom je osvojio titulu prvaka u sezoni 1986/87.
  Posle dve godine u crno-belom dresu, u leto 1988. Srečko Katanec je potpisao za VfB Stuttgart, a posle godinu dana odlazi u italijanski klub Sampdoria, gde provodi punih pet sezona i dolazi do finala Lige šampiona 1991/92.
  Srečko Katanec je odigrao 31 meč za jugoslovenski nacionalni tim i postigao pet golova, kao i 5 utakmica za slovenačku reprezentaciju. Sa olimpijskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzu na Olimpijadi u Los Anđelesu 1984. godine, a bio je i učesnik Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine.
  Po završetku igračke karijere, Katanec je zaplovio trenerskim vodama, a najviše uspeha je imao sa reprezentacijom Slovenije koju je odveo i na evropsko i na svetsko prvenstvo. 
  Statistika Srečka Kataneca, preuzeta sa www.partizan.rs:
 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *