Najnovije
Blog

Foto arhiva – Mateja Kežman

 
  Mateja Kežman, bivši napadač Partizana, rođen je 1979. godine. Poput svog oca Zlatka, koji je bio dugogodišnji golman FK Galenika (današnji FK Zemun), i Mateja je počeo karijeru u istom klubu, ali je još kao jako mlad promenio nekoliko klubova u Srbiji – Radnički iz Pirota, Loznica, Sartid iz Smedereva. U leto 1998. postaje član Partizana, a u srca navijača „crno-belih“ ušao je kada je u derbiju protiv Zvezde u sezoni 1998/99 postigao gol u poslednjem minutu, koji je Partizanu doneo pobedu od 2-1. Ubrzo postaje najbolji napadač Partizana, rešeta mreže rivala i u domaćem prvenstvu i u Evropi, pa posle dve sezone napušta Partizan i odlazi u holandski PSV. Bio je to astronomski transfer za to vreme, čelnici Partizana su obećavali od tih sredstava rekonstrukciju stadiona i novi semafor, ali naravno, od toga nije bilo ništa. Tokom boravka u Partizanu, Kežman je bio najbolji strelac lige sa 27 prvenstvenih golova, a ostao je poznat po tome što je komšijama sa crveno-bele strane brda redovno tresao mrežu. S Partizanom je osvojio titulu prvaka 1998/99. godine.
  U reprezentaciji je debitovao 2000. godine i ukupno je za reprezentaciju odigrao 49 utakmica i postigao 17 golova. Veoma je doprineo svojim golovima plasmanu na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine, ali posle debakla na utakmici protiv Argentine i isključenja, Kežman je sklonjen iz reprezentacije i više nije ni zaigrao za nacionalni tim.
  Posle Partizana i PSV-a, igrao je za mnogo klubova – Chelsea, Atletico Madrid, Fenerbahce, PSG, Zenit, South China i BATE Borisov. Utisak je da Mateja Kežman nije postigao onoliko koliko je mogao, uprkos tome što u svoju biografiju može da upiše da je igrao za neke od najvećih evropskih ekipa. Njegovo zlatno razdoblje bilo je u Partizanu i PSV-u. Danas Mateja Kežman radi kao fudbalski menadžer i trenutno je u upravi FK Vojvodina.
Statistika Mateje Kežmana, preuzeta sa www.partizan.rs:
 
 
Gol C. zvezdi
 
 
Svi golovi Mateje Kežmana protiv C. zvezde:
3 comments
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *