Najnovije
Blog

Foto arhiva – Božidar Belojević (1928-1997)

Božidar Belojević je rođen 25.12.1928. godine u Podgorici. Fudbalom je počeo da se bavi još kao dečak, pre Drugog svetskog rata u Baru, da bi se nakon rata kolonizovao u
Lovćenac, u Bačkoj, sa roditeljima, i tamo je započeo ponovo da igra
fudbal u novoosnovanom klubu Njegoš, zajedno sa bratom. Posle jednog
gostovanja Partizana po povratku iz Mađarske, 1952. godine, odigrali su Partizan i Njegoš prijateljsku utakmicu koja je završila 1-1 a Belojević je bio nesavladiv. Odmah posle utakmice su ga ljudi iz Partizana poveli sa sobom i
otišli na turneju po Južnoj Americi. Božidar Belojević je bio u Partizanu do
1955
. godine da bi se vratio u rodnu Crnu Goru i nastavio karijeru u Budućnosti iz tadašnjeg
Titograda. Igrao je do 1961. da bi jednu godinu pre završetka karijere
branio za Borovo, tada drugoligaša. Kao član Partizana, Belojević je učestvovao u osvajanju dva Kupa Jugoslavije, 1952. i 1954.godine. Božidar Belojević je preminuo 24.4.1997. godine.

Statistika Božidara Belojevića preuzeta sa www.partizan.rs:

Čedomir Lazarević i Božidar Belojević

Slike sa turneje po zapadnoj Evropi 1955. i utakmica Koblenc – Partizan 2-2, u prvom planu golman Božidar Belojević

Božidar Belojević na utakmici protiv Dinama, na slici su i Bruno Belin i Zlatko Čajkovski

Zahvaljujem se gospodinu Vladu Belojeviću na ustupanju slika iz lične arhive!

7 comments
  1. Vlado Belojevic

    Postovani;
    Volio bih da znam kako ste dosli do ovih fotografija mog oca jer mi je izuzetno drago da vidim ovako nesto da postoji i strasno sam prijatno iznenadjen. Hvala Vam od srca

  2. cbnostalgija

    Poštovani Gospodine Vlado,
    Imam mnogo fotografija u kompjuteru, od Vašeg oca samo ove dve a koliko se sećam, nalaze se u nekoj od starijih knjiga o Partizanu pa su odatle skenirane, možda je ova druga iz nekog od starih brojeva "Tempa". Potrudiću se da tačno saznam gde sam ih pronašao. Hvala Vam na lepim rečima!

  3. cbnostalgija

    Ovako, prva slika – portret Vašeg oca je iz knjige "U zemlji lepog fudbala", izdate 1954. posle turneje Partizana po Južnoj Americi, autor je Ljubiša Vukadinović. Druga slika – nije mi poznato, možda je iz nekog starog broja "Tempa".

  4. Vlado Belojevic

    Imam jos nekih slika Partizana iz tih godina pa cu pokusati da ih skeniram i posaljem Vam na mail a vi vidite da li ih imate u bazi ili ne.Mozda Vam budu interesantne za sajt.

  5. cbnostalgija

    Bio bih Vam zahvalan ako biste podelili još neku sliku sa nama, pa ako imate slobodno je pošaljite na mejl. Ujedno, možete kroz komentar ili na mejl poslati još neki detalj i reći nešto više iz biografije Vašeg oca, jer se o tim igračima iz prvog Partizanovog perioda malo zna. Hvala Vam unapred!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *