Najnovije
Blog

FK Partizan iz jeseni 1970, ili: priča o posteru i jednoj prekinutoj karijeri

Fotografija koja sledi objavljena je kao poster u sportskom listu „Tempo“, 15. oktobra 1970. Na njoj je ekipa Partizana na prelazu između dve decenije, tačnije u sezoni 1970/71. Najverovatnije, slika je nastala 27. septembra 1970. na Omladinskom stadionu na Karaburmi, kada je Partizan savladao domaći OFK Beograd sa 2-0. Ono što je zanimljivo za ovu generaciju je to što uprkos mnogim odličnim igračima, nisu uspeli da osvoje nijedan trofej. Razloga za to ima nekoliko ali sve se može svesti na apsolutno nesnalaženje, letargiju i „lutanje“ uprave u vremenu posle finala Kupa evropskih šampiona 1966.

(kliknite na sliku radi veće rezolucije)
Gore: Milan Damjanović, Branko Nadoveza, Momčilo Vukotić, Vlada Pejović, Blagoje Paunović, Ivan Ćurković.
dole: Svemir Đorđić, Nenad Bjeković, Ilija Katić, Bora Đorđević, Slobodan Petrović.
Zaista, veliki broj tadašnjih reprezentativaca – Ćurković, Vukotić, Bjeković, Bora Đorđević, Katić, Damjanović, Paunović,…ali očigledan kvalitet nije bio krunisan i trofejom, iako je na kraju te polusezone Partizan bio nezvanični, „jesenji“ prvak. 
Još jedna zanimljivost – nažalost, ovo je jedna od poslednjih fotografija Branka Nadoveze (drugi s leva u gornjem redu). Nepuna dva meseca po nastanku i objavljivanju ovog postera, popularni Naja je poginuo u saobraćajnoj nesreći na beogradskom Dušanovcu, ubrzo posle utakmice u Kruševcu protiv Napretka. Tako su naglo prekinuti i karijera i život ovog talentovanog odbrambenog igrača.

„Politika“ od 13. novembra 1970. donosi vest o pogibiji Nadoveze:

 Prvu utakmicu posle pogibije mladog igrača Partizan je odigrao 15.11.1970. u gostima protiv Crvene zvezde i pobedio 2-1. Igrači su nastupili sa crnim florom u znak sećanja na stradalog druga, a pobedu u derbiju posvetili su Branku Nadovezi. Na slici vidimo detalj sa te utakmice, u prodoru je Bora Đorđević a sa brojem 2 u našem timu je Miloš Radaković.:

4 comments
  1. Igor N

    jedan surov detalj nosim ceo život
    a govori kakav smo mi narod, nacija…
    umesto u takvoj tragediji da pruže pomoć
    ranjenicima
    psihopate došle da ih opljačkaju!?
    takve samo metak u čelo može da izleči
    od takvog bolesnog nauma!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *