Najnovije
Blog

Foto arhiva – Aleksandar Jončić (1935-2018)


Aleksandar Jončić – Aca, je rođen 1935. godine u Trsteniku u kući skromne i ugledne trsteničke porodice (otac Blagoje i majka Jelisaveta); otac, popularni čika Blaža, je bio poznati gradski krojač, kuće su bile nedaleko od železničke stanice (danas je tu Dom zdravlja); osnovnu školu i malu maturu je završio u rodnom gradu, u zgradi stare trsteničke gimnazije. Prve korake sa loptom je, kao i mnogi Trsteničani, napravio na popularnom „vašarištu“-igralištu kraj Zapadne Morave. Ta ljubav za loptom i igrom, neraskidivo se vezala sa njim i do današnjih dana.

Po odlasku u srednju školu u Kragujevac, postaje član FK Radničkog iz Kragujevca i u njemu igra (prvo na mestu beka, a posle kao centarhalf) nepunu godinu. Uz malu „fudbalsku aferu“, 1955. godine se obreo u istoimenom klubu, ali sada u Nišu. Već u Radničkom iz Niša, biva zapažen od stručnjaka na utakmici reprezentacije Niša i B-reprezentacije Jugoslavije; u mnogim duelima sa tadašnjim reprezentativcima (I. Toplakom) izlazio je kao pobednik.


To nije moglo da promakne iskusnom stručnjaku Aci Atanackoviću, koji ga odmah preporučuje Partizanu i odvodi u Beograd.

Aleksandar Jončić je u dresu Partizana odigrao blizu 200 utakmica, i igrao do kraja 1963. godine. Iz Partizana je u pauzama domaćeg prvenstva često dolazio i u Trstenik, gde je u nekoliko navrata držao treninge fudbalerima svog rodnog grada po ugledu na svoje prvoligaške iz Partizana. Kao igrač Partizana, Aleksandar Jončić je učestvovao u osvajanju jednog kupa (1957.) i tri titule prvaka Jugoslavije (1960/61, 1961/62, 1962/63). Krajem 1963. godine, prelazi u Suboticu i za Spartak igra nepune dve godine. Na poziv Laze Radovića, kao i mnogi uspešni prvotimci tadašnje Jugoslavije, odlazi u Holandiju i potpisuje ugovor sa drugoligašem Xerxes-om. U tom klubu je igrao pune 4 godine.


Fudbal je prestao da igra u svojoj 34. godini, tj. 1969. Ostale su mu u sećanju veoma lepe uspomene na mnoge saigrače iz FK Partizan (Radović, Šoškić, Kovačević, Galić, braća Čebinac i Milutinović, Belin…), ali posebno ističe legendu i velikog fudbalskog asa Stjepana Bobeka.  Aleksandar Jončić je preminuo u Vrnjačkoj Banji, 27. marta 2018.

Biografija preuzeta sa sajta www.trstenicani.com

Statistika Aleksandra Jončića, preuzeta sa www.partizan.rs:


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *