Najnovije
Blog

Foto arhiva, treneri Partizana – Ivan Golac

 
Ivan Golac, nekadašnji desni bek Partizana, rođen je 1950. godine u Koprivnici. Još kao dečak, preselio se sa roditeljima u Beograd gde se ubrzo upisao u fudbalsku školu Partizana. Prošao je sve kategorije i početkom sedamdesetih godina prošlog veka debitovao i za prvi tim. Polovinom te decenije postaje standardan igrač na poziciji pored desne aut linije. S Partizanom osvaja dve šampionske titule – 1975/76 i 1977/78, i u obe šampionske ekipe bio je standardni prvotimac. Van terena, svojom pojavom i dugom kosom podsećao je na rok zvezdu i odudarao je od klišea prosečnog fudbalera.  Ivan Golac nastavio je karijeru u Engleskoj, kada je 1978. potpisao za Southampton . Bio je jedan od prvih stranaca u ostrvskom fudbalu a u timu „svetaca“ je proveo pune četiri sezone dok je još jednu proveo na pozajmicama igrajući za Bournemouth i Manchester City. Ostrvsku karijeru završava igrajući za Portsmouth. U periodu dok je igrao za Southampton, najveći uspesi sa klubom su mu bili jedno drugo mesto u Diviziji 1, kao i finale Liga kupa 1979. godine.
Posle igračke karijere Golac se posvetio trenerskom poslu, a i trenersku karijeru je započeo u Partizanu, kada je u sred sezone 1989/90 seo na klupu „crno-belih“. Kakav je bio kao igrač, takav je Ivan bio i kao trener – beskompromisan, ofanzivan, sa verom u sebe i svoj tim. Njegove izjave su bile van svih klišea, umeo je pred utakmicu da ohrabri svoje igrače rečima „Zgazićemo boraniju!“. Skoro do kraja te sezone bio je na mestu trenera, a iz tog perioda pamte se legendarne utakmice Partizana protiv timova kao što su Celtic i Groningen, kada je Partizan igrao pravi „ostrvski“ fudbal, za gol više. Partizan je uspeo da eliminiše Celtic iz Kupa pobednika kupova, posle utakmice za istoriju, kada je posle pobede od 2-1 u Mostaru, u gostima izgubio od Škota sa 5-4, ali je zbog više golova datih u gostima Partizan prošao u sledeću rundu. Sledi Groningen i još jedna goleada u gostima (3-4) a u Beogradu pobeda Partizana od 3-1. Ipak, na proleće, jači od tima iz Humske bio je Dinamo Bukurešt. U šampionatu i kupu Jugoslavije, Partizan je pod vođstvom Ivana Golca takođe odigrao nekoliko neverovatnih utakmica, od kojih su najviše u sećanju pobeda u kupu protiv Dinama od 3-2 posle preokreta, kao i neverovatna prvenstvena utakmica protiv Osijeka u Beogradu, kada je Partizan posle prednosti od 3-0 dozvolio Osječanima da povedu 4-3, da bi potom Partizan dao još 3 gola i rešio meč u svoju korist rezultatom 6-4! Ipak, takva hazarderska igra je značila i veće probleme u odbrani, pa je Partizan izgubio određen broj utakmica, što je Golca kasnije i koštalo mesta trenera.
Godine 1994. trenirajući Dundee United, Ivan Golac osvaja škotski FA Cup, pobedom u finalu protiv slavnog Rangers FC od 1-0. Bio je to prvi kup koji je Dundee United osvojio u istoriji! Tako se Ivan Golac zauvek  upisao u istoriju ostrvskog fudbala. 
Statistika Ivana Golca, preuzeta sa www.partizan.rs:
 

 
 
 
 
 

Golovi sa utakmice Celtic – Partizan 5-4, 27.09.1989:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *