Najnovije
Blog

Neobični dresovi Partizana

  Letnja pauza posle zaista stresne ali i trijumfalne sezone, pravo je vreme da objavimo i neku ,,lakšu“ priču, poput ove. Rešili smo da izvršimo retrospektivu neobičnih dresova Partizana kroz istoriju. Naravno, u ovaj izbor nismo uključili manje ili više standardne dresove koji su u duhu Partizanovih klupskih boja i vizuelnog identiteta. Dakle, bilo je zanimljivih prugastih (crveno-plavih, kasnije crno-belih) ili jednobojnih majica i dresova (belih, plavih, crvenih, crnih), ali mi ćemo se zadržati samo na onima koji su odstupali od uobičajenih rešenja.

1.  dres iz 1952.

  Za ovaj dres se vezuje finale Kupa Jugoslavije iz 1952. kada je Partizan deklasirao Zvezdu sa 6-0. Ipak, nedovoljno je poznat navijačima. Na prvoj slici verovatno ne primećujete ništa neobično, pa smo odabrali i ovu sliku Minde Jovanovića jer na najbolji način pokazuje dizajn. Ne znamo da li je dres nabavljen tokom Partizanovih nastupa na ,,Festivalu Britanija“, ali nije isključeno, tim pre što je dres identičan onima koji su nosili Aston Vila i Vest Hem – crveno telo dresa i plavi rukavi.

2. pola plavi – pola crveni, 1953.

  Ovaj dres je ušao u istoriju jer je upravo u njemu Partizan naneo najteži poraz Crvenoj zvezdi u istoriji beogradskog ,,večitog derbija“. Tog 6. decembra 1953. Partizan je rasturio komšije sa 7-1. Ali to nije razlog zašto se našao u ovom izboru, već što je reč o jednostavnom a izuzetnom dizajnu. Dres uzdužno podeljen na dve polovine, plavu i crvenu, nešto slično dresu Bazela. Nema sumnje da bi ovaj dres i danas, kada bi bio urađen u nekom retro-izdanju, naišao na sjajan odziv kod Partizanovih navijača. 



3. ,,River plejt“ dizajn, 1954.

  Ako za prvi dres samo možemo da pretpostavimo da je kupljen u inostranstvu (Engleska, 1951.) onda oko ovog nema nikakve sumnje. Časopis ,,Futbal“ je naveo da je ovaj dres kupljen u Buenos Airesu, tokom Partizanove turneje u Južnoj Americi na kraju 1953. i početkom 1954. godine. Premijera dresa bila je u aprilu 1954. protiv Rabotničkog (8-0), a časopis čak i opisuje dres kao beli sa crvenom lentom. Očigledno, dres je bio identičan dresu argentinskog velikana River Plejta.

4. beli sa poprečnim crnim prugama, 1960.

  U proleće 1959. Partizan je prešao na crno-bele boje, a prvi neobičan dizajn dresa je ovaj iz leta 1960. godine, koji je nošen povremeno u narednih nekoliko sezona. Beli dres, crni okovratnik i dve poprečne crne pruge – retkost u istoriji Partizana.

5. ,,Korintijans“ dizajn, 1972/73

  Leto 1972. je bio period kada je lansiran još jedan neobičan dres Partizana. Da li je i ova garnitura kupljena tokom Partizanovih turneja po Južnoj Americi početkom sedamdesetih – nije nam poznato, ali dres neodoljivo podseća na brazilski Korintijans. Crna osnova dresa sa belim tankim prugama. Dres je povremeno nošen u sezoni 1972/73.





6. ,,Ragbi“ dizajn, 1974/75

  Ovaj zaista nesvakidašnji dres sa poprečnim crno-belim prugama (kao u ragbiju) je svoju premijeru imao 7. decembra 1974. na utakmici 17. kola Prve savezne lige između Partizana i Dinama. To je bio i jedini takmičarski meč na kojem je ovaj dres bio u upotrebi. Nije naišao na oduševljenje kod navijača (podrugljivo nazvan ,,robijaški“), pa je posle toga nošen samo na prijateljskim utakmicama, kao što je ova između Rijeke i Partizana na Kupu Gornjeg Jadrana, početkom 1975. 
7. ,,Sportov“ prugasti, 1978/79
Foto: partizan.rs

  Od jeseni 1978. beogradski ,,Sport“ postaje zvanični Partizanov snabdevač opremom, a prvi dres bio je prilično neobičan. Naoko prugasti, ali te spoljne pruge su se krivile ka ramenima. Ne baš sjajno rešenje, tako da je od naredne sezone Partizan dobio dresove standardnijeg dizajna i bez tih novotarija.
8.  beli ,,Sportov“ dres sa crnom poprečnom prugom, 1982.

  Ovo je dres koji među mnogim navijačima Partizana nezvanično važi za najlepši. Ono što većina mlađih navijača ne zna, to je da je ovaj dres bio deo redovnog programa ,,Kombinata Sport“ koji je u to vreme bio Partizanov tehnički sponzor, da je nošen samo na šest i po takmičarskih utakmica, kao i da su isti ovakav dres, samo u svojim bojama, nosili Sarajevo, Budućnost, Čelik i vinkovački Dinamo. Ova beogradska firma nije mogla da se nosi sa ,,Adidasom“ ili ,,Pumom“, ali je bila sasvim respektabilan proizvođač sportske opreme. Njihove dresove su čak nosili i mnogi strani klubovi, a kao najpoznatije izdvajamo Honved i Dinamo Tbilisi. Vratimo se dresu Partizana. Svoju premijeru ovaj dres je imao 24. oktobra 1982. u prvom poluvremenu antologijske utakmice Dinamo – Partizan 3-4, na Maksimiru. U drugom delu igre Partizan je nosio drugačiji dres, otuda ona polovina utakmice. Ukupno, ovaj dres je nošen na dve kup utakmice i četiri i po prvenstvene, uključujući i derbi sa Zvezdom na njenom terenu. Sa krajem 1982. završava se i saradnja Partizana i ,,Kombinata Sport“, pa je i ovaj dres otišao u istoriju, ili bolje reći – legendu.

9. ,,Vocado“, dva dresa iz 1990.

  U nizu neobičnih dresova Partizana, nijedan ne može da se poredi sa dva dresa švajcarskog proizvođača ,,Vocado“, čiji je vlasnik bio čovek s naših prostora. Dozvoljavam sebi kao autor teksta da ovu sramotu od dizajna proglasim za dres nedostojan Partizana, njegove istorije i fudbala uopšte. I u pogledu dizajna i u pogledu kvaliteta. Linije ukoso, kvadrati i rombovi na dresu, prevelike kragne, rukavi na 3/4…da zlo bude veće, ova dizajnerska nakaza od dresa (iako mi je teško za bilo koji dres Partizana da napišem ovako nešto) je postojala u dve slične varijante. Na jednoj su korišćene linije, rombovi i kvadrati, a na drugoj samo linije, šire i uže. Uspevali su i nemoguće – da na desnu stranu grudi stave grb, a na levu svoj logo!? Kasnije je ..Vocado“ napravio pristojnije dresove, ali kasno – katastrofa se već desila. Osim Partizana, ovaj ,,renomirani“ proizvođač oblačio je i ekipe Proletera, Spartaka, Čukaričkog i Veleža, i svi ti dresovi su bili slični kao jaje jajetu, sa minimalnim izmenama. Bilo – ne ponovilo se. Ipak, ako po nečemu dobrom treba da se upamti ,,Vocado“, onda je to činjenica da su posle 32 godine vratli crveno-plavi dres u upotrebu, kao rezervni, i to na utakmici Kupa UEFA na Malti (Hibernians – Partizan 0-3).

10. ,,Nike“, 1996/97

  Leta 1996. američki ,,Nike“ postaje zvanični tehnički sponzor Partizana, i stiže i prvi dres. Rešenje iz redovne ponude, isti ovakav dres ali u svojim bojama, nosio je i Minhen 1860. Ipak, ovaj dres je nošen na tek nekoliko takmičarskih utakmica, zamenio ga je klasični prugasti. Isti dobavljač je posle nekoliko godina pauze vratio u ponudu i rezervni dres, ali ne crveno-plavi već bordo-plavi.



11. ,,Nike“, 1998/99

Foto: partizan.rs
  Još jedno atipično rešenje od ..Nike“ – a. Dres sa belim rukavima i prugama na većem delu tela. Pruge su bile oivičene tankim crnim linijama, a primetan je bio i kompromis sa zvaničnim sponzorom, čiji je logo bio plave boje, pa su tako i detalji na okovratniku i ,,ranflama“ bili u plavoj boji. Ti plavi detalji su bili jedina zamerka ovom dresu koji je, lični je utisak, mnogo lepše izgledao uz beli šorc i čarape. Pratila ga je takođe i bordo-plava varijanta, a u ovom dresu su odigrane neke od legendarnih utakmica Partizana: Njukasl, Rijeka, Lacio…



12. ,,Kappa“, 2007/08
Foto: partizan.rs
  Teško je proceniti da li se ovaj dres može smatrati prugastim, pre svega zbog zaobljenih belih pruga na vrhu. Vrlo neobičan dizajn italijanske firme, i ne baš u duhu Partizanove opreme. Ipak, uz ovaj dres Partizan je osvojio ,,duplu krunu“ u sezoni 2007/08. 

13. ,,Nike“, 2016/17
Foto: partizan.rs
  Završavamo ovaj pregled sa firmom ,,Najk“ i tek minulom sezonom. Dres iz redovnog programa američke kompanije za ekipe sa prugastom opremom. Ako nas pitate za dizajn – previše eksperimentisanja, dres niti je prugasti niti je jednobojni. Ipak, činjenica da je u njemu Partizan, posle eliminacije iz Evrope i očajnog starta u šampionatu, uspeo da pod vođstvom Marka Nikolića od 3. kola dođe do ,,duple krune“, svrstava ga apsolutno u jedan od najdražih ikada. 
  To bi bio naš pregled. Ovde nismo uvrstili neke od takođe zanimljivih dresova, kao što su prvi crni dres iz 2000. godine (,,NAAI“), pa prugasti dresovi sa širokim štraftama s početka sedamdesetih, kao i čitava paleta sivih i crnih iz proteklih nekoliko godina. Ipak, neke od njih prikazujemo u ovom kolažu, nadajući se da vam je ova retrospektiva bila zanimljiva. 
Autori:
Aleksandar Pavlović
Igor Todorović Zgro

 Ako preuzimate tekst sa bloga, očekujemo da navedete izvor – „Crno-bela nostalgija“. Hvala!

2 comments
  1. HOVAC 021

    Bravo za tekst, sadrzi sve informacije o dresu,proizvodjacu i osvojenim trofejima u njima.
    Sve to je potkovano odlicnim fotografijama.. Svaka cast Grobari!

  2. Deksi

    Potpuno ste u pravu za ove vocado dresove, sacuvaj Boze. Partizan treba da vise radi na svojim dresovima i marketingu uopste. Sjajno resenje bi bilo neki moderni prugasti crno-beli dres prva garnitura, bordo-plavi dres druga garnitura i all-white ili all-grey varijanta kao treca garnitura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *