Najnovije
Blog

Prvi susret Partizana i Dinama u istoriji

  Na ovim stranicama već ste imali prilike da pročitate tekstove o prvoj utakmici između Partizana i Hajduka kao i o prvom susretu Partizana i Crvene zvezde.

  Došao je na red i na trećeg Partizanovog rivala iz nekadašnje „velike četvorke“, ekipu Dinama iz Zagreba. Poslednje u nizu velikih rivalstava ali ne i najmanje bitno – naprotiv. Upravo je susret sa Dinamom bio prvi koji je Partizan odigrao kad su u pitanju članovi „velike četvorke“. Naime, Partizan je sa Dinamom odmerio snage 24.3.1946. godine, mesec dana kasnije, 21.4.1946. igrali su Partizan i Crvena zvezda i na kraju, 12.5.1946. igrali su Partizan i Hajduk. Za nepunih pedeset dana Partizan je odigrao tri prijateljska meča kao uvod u stotine okršaja koje će imati protiv ovih velikana jugoslovenskog fudbala u narednim decenijama.

  Dinamo je osnovan 1945. godine, na razvalinama predratnih zagrebačkih klubova koji su sa dolaskom nove, socijalističke vlasti, ukinuti – Građanskog, HAŠK-a i Konkordije. Iako je Dinamo bio novi klub, sa imenom u duhu novog socijalističkog vremena, za stanovnike Zagreba on je bio prirodni naslednik Građanskog, tim pre što je plava boja Dinama asocirala ljude na Građanski.

 
„Beli“ (Partizan) protiv „plavih“ (Dinamo) na stadionu zagrebačke Slobode
  Prvi, prijateljski, meč između Dinama i Partizana odigran je na stadionu zagrebačke Slobode, 24. marta 1946. godine. To je stadion na kojem danas igra NK Zagreb, u Kranjčevićevoj ulici. Kao što se može videti na fotografiji iznad, gostovanje Partizana, tada ekipe Doma Jugoslovenske armije, pobudilo je veliko interesovanje. Gledalište je bilo ispunjeno do poslednjeg mesta. Prema pisanju tadašnjeg zagrebačkog lista „Narodni sport“, preteče „Sportskih novosti“, utakmicu je posmatralo 16.000 gledalaca. 
  Domaći Dinamo je nastupio u sastavu  Monsider – Cimermančić, Lojen – Reiss, Horvat
II, Pleše – Beda, Kacian, Reberski, Golob i Strugar.
  Za Partizan su igrali Šoštarić – Brozović, Popesku – Atanacković, Đurđević, Simonovski – Mihajlović, Palfi, Bobek, Matekalo i Krnić. 
 

  Interesovanje za utakmicu je bilo ogromno, „Politika“ od 25. marta 1946. piše o 16.000 gledalaca kao „rekordnoj cifri“. Fotografija iznad to najbolje potvrđuje – gledaoci su se tog dana popeli čak i na stub za električnu rasvetu kako bi pogledali ovu utakmicu! 
  „Politika“ dalje ovako opisuje samu utakmicu:
„Današnja utakmica bila je vrlo živa i zanimljiva i protekla u tempu koji je retko viđen na zagrebačkim igralištima. Oba tima dala su odličnu igru u kojoj je svaki protivnik pokazao svoje specifične osobine. `Dinamovci` su igrali vrlo požrtvovano i poletno, a njihova gavna karakteristika bila je savršeno pokrivanje protivničkih igrača. Partizan sa svoje strane suprotstavio je takođe veliki elan, požrtvovanje i uigranost, ali njegovi igrači nisu bili dovoljno efikasni. Skoro celo drugo poluvreme, izuzev dva-tri naleta domaćih, Partizan je proveo u neprestanim napadima na protivnički gol, ali su mu nedostajali završni udarci. Mora se priznati da je Dinamo u svojim vratima imao Monsidera, golmana koji je danas bio nepobediv.“
  Na kraju, prvi susret Dinama i Partizana završen je pobedom Dinama od 1-0. Jedini gol postigao je napadač „plavih“ Reberski u 21. minutu. Na trećoj, i poslednjoj fotografiji sa ove utakmice, vidimo jedan od bezuspešnih napada Partizana na gol Dinama:

  Bio je to prvi meč u istoriji između Partizana i Dinama, između zagrebačkih „modrih“ i beogradskih „crno-belih“ . Ova dva kluba odigrala su u narednih 45 godina preko stotinu sjajnih utakmica. Partizan je u ligaškim mečevima bio uspešniji za pet pobeda, dok je Dinamo u takmičenju za Kup Jugoslavije (Kup Maršala Tita) iamo jednu pobedu više. Naravno, bilo je još mnogo prijateljskih susreta poput ovog prvog iz marta 1946. godine, upravo opisanog . 

  Iako je od svih članova „velike četvorke“ Dinamo osvojio najmanje titula državnog prvaka tokom trajanja Jugoslavije (četiri), taj podatak je vrlo varljiv. Radi se o klubu koji je najviše puta bio vicešampion – čak jedanaest puta, dok je u ukupnom ligaškom bilansu od Partizana bio slabiji samo za pet poraza (ili četiri, prema zagrebačkim izvorima), od Crvene zvezde za dva poraza, a od Hajduka je imao dve pobede više. Na „večnoj tabeli“ koju čine međusobni susreti članova „velike četvorke“ od 1946. do 1991, Dinamo je zauzeo treću poziciju, sa samo pet bodova iza Partizana i jedanaest više od Hajduka. Svi ovi podaci govore o snazi Dinama tokom trajanja jugoslovenske lige.

   Bio je to još jedan izlet u istoriju i prve dane Partizana. Ovim putem izražavam zahvalnost autorima sjajne stranice povijestdinama.com za pomoć koju su pružili u stvaranju ovog teksta, ustupanjem statističkih podataka sa ove utakmice.

* Zabranjeno preuzimanje delova teksta ili teksta u celini bez odobrenja autora ili navođenja izvora teksta.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *