Najnovije
Blog

Za druge se navija…

  Na današnji dan 1984. godine, sa životne scene je zauvek otišao Duško Radović. Nišlija po rođenju, a po mestu boravka i pre svega duhom – Beograđanin i Partizanovac. Novinar, pesnik, pisac za decu, aforističar, čovek koji je godinama sa najvišeg sprata „Beograđanke“ svojim aforizmima uvodio Beograđane u novi dan, uz svoje čuveno „Beograde, dobro jutro!“. O doprinosu Duška Radovića srpskoj i jugoslovenskoj žurnalistici, aforistici i književnosti, pre svega dečjoj, možete se lako informisati. Ovaj tekst je posvećen Čika Duškovoj velikoj ljubavi prema Partizanu.

  Čika Duško Radović je u sebi nosio sve ono što bi se moglo zvati duhom i karakterom navijača Partizana, a to znači – biti navijač ne samo zbog uspeha i pobede, već pre svega zbog ljubavi prema klubu. Biti trpeljiv i istrajan u toj ljubavi, činiti je još većom i jačom u trenucima neuspeha, poštovati rivala – sve nam je to Čika Duško ostavio u nasleđe kao navijačima Partizana. A šta nas sve čeka u našoj ljubavi prema „crno-belima“, i da je i ta, kao i svaka druga ljubav puna bola, sreće, uspona i padova, upozorio nas je upravo Duško Radović – nije lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan. Ako je iko ikada definisao karakter i mentalni sklop Partizanovca, bio je to Duško Radović. Jer njegove misli i pesme o Partizanu nisu puka promocija i glorifikovanje kluba, već ljubav, samokritika, a neretko i šala na sopstveni račun, na račun nas Partizanovaca. Oda golovima i pobedama, ali i pošalica na račun sopstvene sportske nespretnosti, malodušnosti i neuspeha.

  Njegova krilatica „Za druge se navija, Partizan se voli“ – postala je filozofija Partizanovog navijača  i suština pripadanja Partizanu u samo jednoj rečenici. Da ovaj mrgud široke duše nije pao u zaborav crno-bele navijačke armije, svedoči i ovaj mural sa beogradskih ulica, ali još više to što se britke misli i duhovite opaske Duška Radovića, što o Partizanu, što o životu uopšte, i danas citiraju i što nisu izgubile ništa na svojoj aktuelnosti …

  Bogat je klub koji ima veliku istoriju, trofeje, velike igrače, nezaboravne pobede, brojne navijače. Još je bogatiji klub koji je za svoje poštovaoce i sledbenike imao intelektualne i ljudske veličine. Partizan ima i istoriju, i trofeje, i igračke legende, i navijačku armiju…ali je imao, pa i sada ima i Duška Radovića. I mnoge velikane poput njega. Ponosni što je bio deo nas, sećamo ga se i sada, više od tri decenije posle smrti. 
  „Ja molim igrače Partizana da pobede danas, ako mogu. Ako ne mogu, onda drugi put, kad budu mogli.“ 


„Moj Partizane, draži od svih,
Ja volim tebe – ICH LIEBE DICH!
Pobedu novu ja noćas snih!
 Ja volim tebe – ICH LIEBE DICH!
Šta su svi drugi? Pobedi ih!
  Ja volim tebe – ICH LIEBE DICH!
Za tebe pesma, za tebe stih:
Ja volim tebe – ICH LIEBE DICH!“

„Neko sanja prošlost, u prašnjavom kutku,
Mi smo glavni danas, u ovom trenutku!“

„I za našu igru ima leka
Cela mudrost u dva stiha staje:
Nek` odbrana malo manje prima
A navala malo više daje!“

„Dobro došli, mili gosti,
Nema ništa od radosti!
Danas mora da se posti:
Nama meso – vama kosti! 
Suci, suci, 
Samo danas,
Navijajte malo za nas!“


  U prilogu možete videti isečke iz drugog broja časopisa „Izaberi Partizan“ iz oktobra 2000. godine, strane posvećene Dušku Radoviću: 




 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *