Najnovije
Blog

Gurnjik – Partizan: priča koju smo dugo tražili

  Postoje neke utakmice koje, možda, nemaju preveliki značaj za istoriju kluba, ali su ipak na neki način bitne. I često takve utakmice padnu u zaborav – zato što to nije bilo finale ili polufinale domaćeg ili evropskog takmičenja, ili zato što rival nije bio iz sada već čuvenog društva „liga petice“.

  Još ako niste bili svedok tih utakmica (bili ste suviše mali da bi ih upamtili ili niste bili rođeni), pa još ako ne postoji dostupna nikakva fotografija sa tog meča – tim je veća želja da o toj utakmici saznate što više. Jedna od tih utakmica je Partizanovo gostovanje u Poljskoj, 18.septembra 1974. U prvom kolu Kupa UEFA Partizan je igrao protiv Gurnjika iz Zabžea (Górnik Zabrze). „Crno-beli“ su u prvom meču odigrali nerešeno, 2-2, u revanšu u Beogradu slavili sa 3-0 i plasirali se u sledeće kolo. Tu je Partizan za protivnika dobio Portadaun iz Severne Irske i bez problema ga deklasirao sa 5-0 (revanš 1-1). Naredni protivnik, nemački Keln, ipak je bio jači u osmini finala i eliminisao je naš klub (1-0 za Partizan u Beogradu, 5-1 za Keln u revanšu).

   Dugo smo tragali za bilo kakvom slikom sa prvog meča Gurnjika i
Partizana, igranom u Zabžeu 18.9.1974, i najzad smo uspeli. Presudnu
pomoć u tome nam je pružio Mateuš Vozniak (Mateusz Woźniak),
čovek koji se bavi istorijom fudbala, posebno u Poljskoj i bivšoj
Jugoslaviji, inače veliki navijač Gurnjika. Mateuš je posetio redakciju lista
Katowicki Sport“, i iz njihove arhive nam je odvojio izveštaje sa obe utakmice, kao i dve sjajne slike sa meča u Poljskoj! I ne samo to…

Foto:Katowicki Sport

  U čemu je značaj Partizanovog dvomeča protiv poljskog „Rudara“, što u prevodu znači Gurnjik?

  To je jedna od vrednijih Partizanovih pobeda u Evropi, koliko god to nekome čudno zvučalo. Poljski fudbal je u to vreme bio u ekspanziji, na tek završenom Svetskom prvenstvu u SR Nemačkoj, Poljska je zauzela treće mesto! Predvodnici te sjajne ekipe bili su Lato, Šarmah, Dejna, Gorgon, Kasperčak…a upravo su Gorgon i Šarmah, uz golmana Fišera i Viećoreka, bili članovi Gurnjika i igrali protiv Partizana.


  Dalje, Gurnjik je u to vreme bio (a i sada je) poljski rekorder po broju osvojenih šampionata – u tom momentu imao ih je čak deset, koliko i Ruh. Dodajmo uz to i šest osvojenih kupova Poljske. Čak pet šampionata i šest kupova Gurnjik je osvojio od 1965. do 1972, i dvomeč protiv Partizana usledio je taman po završetku te zlatne ere poljskog kluba.


  To nije sve – o snazi Gurnjika tih godina govori i evropski bilans. Još u sezoni 1967/68 Poljaci su došli do četvrtfinala Kupa šampiona, gde ih je eliminisao Mančester Junajted, za samo jedan gol više. U sezoni 1969/70 Gurnjik je došao do finala Kupa pobednika kupova, a u finalu je od njih bio bolji drugi klub iz Mančestera – Siti, pobedivši ih sa 2-1. U istom takmičenju naredne 1970/71 opet su naleteli na Mančester Siti i bili poraženi tek posle trećeg meča! Narednih sezona su bivali eliminisani od marsejskog Olimpika i Dinama iz Kijeva, ali i tada je to bilo za samo jedan gol.

  O kvalitetu Gurnjika pisao je i „Partizanov vesnik“, posle prvog meča, u broju 233 od 25.9.1974.:

– Gurnjik nije neranjiv rival ali njegova istorija u poslednjoj deceniji mnogo govori. Poljska javnost nije bez razloga svoju žižu interesovanja usredsredila na jedan mali Zabže ali veliki Gurnjik…

Hitri kao hijena, ratoborni, po potrebi željni golova kao žedan kapi vode, naučeni da svoje ideje sprovode u najbržoj igri – odlike su im. Prihvatimo ih zato kao favorite 1. oktobra, ali naglasimo želju…


  Momenat u kojem je Partizan igrao protiv Gurnjika, bio je sve, samo ne lagodan i prijatan. U tom trenutku, pre prvog meča, Partizan je zauzimao 15. mesto u Prvoj saveznoj ligi (poraz od Čelika u Zenici u 6. kolu)!  Ekipu Partizana je sa klupe predvodio mladi trener Mirko Damjanović.

  Što se tiče toka utakmice u Poljskoj, posle 0-0 na poluvremenu, Gurnjik je poveo sa 2-0 golovima Kurzeje u 57. i Kvasnog u 68. minutu. da bi Partizan uspeo da dođe do remija golovima Ilije Zavišića u 72. i Momčila Vukotića u 87. minutu. Podvig je bio tim veći jer su „crno-beli“ od 63. minuta igrali bez isključenog Ivana Golca!

Foto: Katowicki Sport

  „Katowicki Sport“ je na naslovnoj strani objavio rezultate prvih mečeva svih poljskih klubova od prethodnog dana, među kojima i sa meča Gurnjika i Partizana:

Usledio je revanš u Beogradu a pomenuti poljski sportski list je najavio i radio-prenos za Poljsku:

  Revanš je odigran po katastrofalnim uslovima, i usled jake kiše meču je prisustvovalo tek negde oko 5.000 navijača. Partizan je bio mnogo bolji od favorizovanog poljskog tima, i pobedio sa 3-0. Ovakav rezultat je zaista bio senzacionalan, jer osim snage poljske ekipe, otežavajuća okolnost po Partizan bila je i ta da se pred revanš Partizan još više srozao na tabeli domaće lige, pa je porazom od Hajduka (2-3) na Stadionu JNA, pao na 17. mesto pred susret protiv Gurnjika! Koliko je takva situacija bila psihološki opterećujuća po „crno-bele“, zna svako ko je ikada pratio sport.

Ekipa Partizana pred revanš protiv Gurnjika


  Meč je rešen golovima Momčila Vukotića u 21, Bore Đorđevića u 79. i Aranđela Todorovića u 88. minutu. Partizan je tako izborio plasman u narednu rundu, gde ga je čekao Portadaun. „Rudarima“ iz Zabžea je ostalo da se pomire sa porazom i nastave sa formiranjem ekipe.


„Katowicki Sport“ je bio jasan – „Posle 0-3 u Beogradu Gurnjik se oprostio od Kupa UEFA“. O tom vremenu govori i ovaj kratki podnaslov, u kojem se pominje da je u pitanju telefonski izveštaj novinara Jana Fišera.


  Gurnjik više nikada nije dosegao visine s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. Doduše, od 1985. do 1988. osvojili su četiri uzastopne titule prvaka, ali u Evropi nisu ponovili značajnije uspehe. Ipak, to je i dalje klub koji uz Vislu iz Krakova drži rekord po broju osvojenih šampionata Poljske – imaju ih ukupno 14!

  Posredstvom Mateuša Vozniaka, naš blog je dobio i ekskluzivnu izjavu legende Gurnjika i poljskog fudbala, osvajača trećeg mesta na Svetskom prvenstvu, i aktera mečeva s Partizanom, Andržeja Šarmaha:

– Nema puno bitnih detalja kojih se sećam sa mečeva protiv Partizana. Mi smo tada bili u periodu formiranja novog tima i odlučio je prvi meč, u kojem je Gurnjik imao i prokockao dva gola prednosti. U revanšu u Beogradu, Partizan je bio puno bolji i zasluženo pobedio.

  Partizan je, kao što smo pomenuli, savladao Portadaun a zatim u osmini finala Kupa UEFA bio eliminisan od Kelna. U samom finišu jesenje polusezone, Mirka Damjanovića je na klupi zamenio Tomislav Kaloperović. Partizan je prvi deo prvenstva završio na 12. mestu da bi na kraju došao do šeste pozicije.

  Namera nam je bila da upravo ovim tekstom i sećanjem na Partizanov evropski uspeh protiv tada renomiranog istočnoevropskog kluba, najavimo Partizanovu utakmicu protiv Viktorije Plzen, uz želju da krajnji ishod bude isti kao i davne 1974. godine protiv Gurnjika.


 *  „Crno-bela nostalgija“ se najsrdačnije zahvaljuje Mateušu Vozniaku i listu „Katowicki Sport“ za materijal sa utakmica između Gurnjika i Partizana!

** Materijal i statistiku iz domaćih medija priredili Igor Todorović i Aleksandar Pavlović.


 

2 comments
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *