Najnovije
Blog

Treneri Partizana – Gojko Zec (1935-1995)

  Gojko Zec, nekadašnji trener Partizana, rođen je 1935. godine u slavonskom mestu Orahovica. Igrao je fudbal u sada već ugašenom beogradskom klubu Voždovački, a rano je počeo da se bavi trenerskim poslom, pa je već sa 34 godine predvodio tim OFK Beograda. To mu je bila dobra preporuka da u leto 1970. sedne na klupu Partizana i već u toj polusezoni s Partizanom je došao do nezvanične titule „jesenjeg prvaka“. Ekipa Partizana, predvođena asovima kao što su Ćurković, Damjanović, Paunović, Bora Đorđević, Vukotić, Katić i Bjeković, osvojila je tada 25 bodova uz gol-razliku 25-7 i činilo se da sigurno ide ka tituli prvaka. Nažalost, u drugom delu sezone došlo je do velikog pada posle poraza na Maksimiru od Dinama, i uz dve serije od po pet utakmica bez pobede, Partizan je završio tek na petoj poziciji.

Gojko Zec (desno) kao trener Partizana, sa Zlatkom Čajkovskim, slika iz „Tempa“ sa utakmice Dinamo – Partizan u proleće 1971. godine

  Sličan rasplet se ponovio i u jesen 1971, kada je Partizan posle odličnog starta zapao u rezultatsku krizu, pa je Gojko Zec u decembru 1971. godine, posle sezone i po na mestu trenera Partizana, morao da napusti klupu „crno-belih“.

Gojko Zec, sasvim levo u gornjem redu, kao trener Partizana

    Posle Partizana, trenirao je mnoge jugoslovenske klubove – banjalučki Borac, Vojvodinu, Rijeku, Spartak i u dva navrata Crvenu zvezdu, s kojom je bio i prvak. Kao član selektorske komisije Valok – Vilotić – Zec, vodio je i reprezentaciju Jugoslavije u jesen 1977. godine. Od poznatijih klubova u inostranstvu, trenirao je grčki Aris.

  Gojko Zec je ubijen u novembru 1995. u Angoli, tokom krvavih događanja i državnog prevrata, kada je zajedno s njim nastradalo još jedanaest viđenijih ljudi bele rase. Bio je u tom momentu trener kluba Petro Atletico i spremao se za povratak u Beograd ali taj povratak nije dočekao.

  Iako je navijačima Partizana prva asocijacija na pomen Gojka Zeca – Crvena zvezda, svakako treba sačuvati od zaborava činjenicu da je ovaj čovek trenirao i Partizan, kao i da je jedini trener koji je u svojoj karijeri trenirao tri vodeća beogradska kluba – Partizan, Crvenu zvezdu i OFK Beograd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *